Masculinities

 

Met ons programma Masculinities willen we het thema mannelijkheid openen vanuit een interdisciplinaire benadering, om zo kritisch te kunnen nadenken en de vooroordelen – over hoe het idee van mannelijkheid ons hedendaags denken vormgeeft – in vraag te stellen, samen met de effecten en implicaties hiervan op de samenleving. We willen verder kijken dan de man en kijken naar interdisciplinaire en intersectionele aspecten van gender en seksualiteit; en misschien nog wel het meest naar het begrip identiteit, waarbij we de gelaagde pluraliteit van masulinities en de effecten daarvan op onszelf onderzoeken.

Wat is de volgende stap voor Masculinities? Het programma 2022-2024

Het programma Masculinities is een voortdurend evoluerend orgaan in de werking van het Instituut. Na het Engaging Men’s Stories: A Symposium on Storytelling and Masculinities in 2021, dat door het Instituut werd georganiseerd in samenwerking met MoveMen en de Finse ambassade in Brussel, zal de focus van Masculinities de komende twee jaar liggen op het begrip storytelling en het delen van verhalen. Als onderdeel van deze focus werkt het Instituut er momenteel aan om het Nederlandse theaterconcept en -platform Boys won’t be Boys naar Finland te halen in het kader van een internationale en meertalige samenwerking. Dit project komt tot stand in nauwe samenwerking met het Finse mediaplatform Jäbät & Tunteet. Op het programma staan lezingen en workshops over het delen van verhalen en ervaringen over mannelijkheid, alsook de eerste internationale première en meertalige versie van het toneelstuk Boys won’t be Boys in 2024.

In 2022 wil het instituut werken rond literatuur en masculinities in de vorm van een boekenclubworkshop. Blijf ons volgen voor meer informatie.

We horen graag over verschillende projecten van over heel de wereld, en we zijn evenzeer blij om nieuwe samenwerkingen te overwegen. Als je een voorstel hebt of gewoon kennis wilt maken, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Programmaleider Malin Bergström, malin.bergstrom@finncult.be

MASCULINITIES: Thoughts and Reflections 2020

Met MASCULINITIES: Thoughts and Reflections hebben we het gesprek over masculinities op een breed toegankelijke en pandemie-veilige manier voortgezet. We hebben schrijvers, artiesten, onderzoekers en denkers uitgenodigd om hun gedachten met ons te delen, en hebben opdracht gegeven voor nieuwe teksten en werken van verschillende stemmen in het veld, alsook bestaande projecten onder de aandacht gebracht.

“MASCULINITIES” bevat perspectieven van onderzoeker Nana Blomqvist (FI), schrijver Arno Boey (BE), artiesten Alexander Cromer (NL/VS), jongerenwerker Koen Dedoncker (BE), ontwerper en schrijver Ervin Latimer (FI), onderzoeker Minna Salami (VK/FI), acteur en schrijver Jani Toivola (FI), samen met onlangs in opdracht gemaakte werken van illustrator Caroline Suinner (FI) en fotograaf Nick Tulinen (FI). MASCULINITIES bevat ook artistiek werk van redacteur en schrijver Joppe De Campeneere (BE) en fotograaf Ahmet Polat (NL).

MASCULINITIES: Thoughts and Reflections – online versie

MASCULINITIES: Thoughts and Reflections is ook verkrijgbaar in drukvorm. Als je graag een exemplaar wilt voor jezelf en/of om te verspreiden onder andere geïnteresseerden, neem dan contact op via info@finncult.be

RE/defining Masculinities Monologues 2019-2020

De videoserie RE/defining Masculinities is een sociale-mediacampagne waarin verschillende mensen en hun perspectieven over het concept mannelijkheid in persoonlijke monologen worden gepresenteerd. De video’s bevatten stemmen van verschillende mensen in België, Nederland en Finland en zijn gefilmd en gemonteerd door de Finse mediakunstenaar Timo Wright. De serie bevat monologen van: Kevin Groen (NL), Koen Dedoncker (BE), Pieter Claes (FI/BE), Xavier Gorgol (BE), Sara Bjarland (NL/FI), Adrian Perera (FI), Neal Leemput (BE), Ali Jahangiri (FI), Elio Heres (NL), Kasper Strömman (FI), Ima Iduozee (FI), Ariah Lester (NL), Kriticos (BE), en Kaisa Leka (FI). De serie werd getoond op verschillende evenementen in Finland en België, en in zalen als de Beursschouwburg en het Kaaitheater in België, en in de Centrale Helsinki Oodi Bibliotheek in Finland.

RE/defining Masculinities 2019

Het programma Masculinities van het Instituut ging in 2019 van start met RE/defining Masculinities, en werd gerealiseerd door middel van themaweken over mannelijkheid in Helsinki 5.11 – 8.11.; Amsterdam 13.11.; en Brussel 27.11 – 30.11. Het programma omvatte paneldiscussies, filmvoorstellingen, performances en workshops die – in samenwerking met een grote groep prominente partners – werden georganiseerd in onder andere de Beursschouwburg en deBuren in België, het Goethe-Institut in Nederland, en Ekvalita en Poikien talo in Finland. Bij de verschillende evenementen waren prominente stemmen van deskundigen, onderzoekers, activisten en artiesten aanwezig, zoals: James Lórien MacDonald (FI), Ima Iduozee (FI), Artor Jesus Inkerö (FI), Jauoud Alloul (BE), Eric Niyibizi Cyuzuzo (BE), Jihan Imago (BE), Harry Lunabba (FI), Ira Virtanen (FI), Ylva Perera (FI), Nina Nyman (FI), Ahmet Polat (NL) Jakob Löfgren (FI), Nana Blomqvist (FI), Kriticos Mwansa (BE), J.M. Kaila (FI), Alexander Cromer (US), Jochen König (DE), Xavier Gorgol (BE), Koen Dedoncker (BE), Kevin Groen (NL), Oscar Lehtinen (FI), en vele anderen. Het programma RE/defining Masculinities maakte deel uit van het Culturele Programma voor het Finse Voorzitterschap van de Raad van de EU.