Instituut

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

 

Als onderdeel van Finlands internationale kader voor artistieke, academische en culturele uitwisseling en export, bouwt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux bruggen tussen cultuurbeoefenaars en -instellingen in Finland en de Benelux-regio. Wij moedigen nieuwe creatieve samenwerking en actuele internationale initiatieven aan.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux werd opgericht in 1993. Na 13 jaar in Antwerpen te zijn gevestigd, werd het in 2006 overgebracht naar de Zavelwijk in Brussel. Het wordt beheerd door het Fins Cultureel Instituut in de Benelux Trust en gesteund door het Finse Ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Wij zijn lid van de Finse Culturele en Academische Instituten (SKTI), een in Helsinki gevestigde vereniging, met 17 Finse culturele en academische instituten over de hele wereld. Het instituut werkt samen met andere Finse organisaties in het Team Finland-netwerk en met andere Europese culturele instituten in het EUNIC-netwerk European Union National Institutes for Culture (EUNIC) netwerk. Het instituut bekleedt het voorzitterschap van de Brusselse EUNIC-cluster voor 2021-2022.

Organisatie

STRATEGIE

STRATEGIE 2019 – 2023

MISSIE

Wij moedigen nieuwe creatieve samenwerking en actuele internationale initiatieven aan.

Als onderdeel van Finlands internationale kader voor artistieke, academische en culturele uitwisseling en export, bouwt het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux bruggen tussen cultuurbeoefenaars en -instellingen in Finland en de Benelux-regio.

VISIE

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux wordt erkend als een drijvende kracht voor culturele vooruitgang en internationale uitwisseling te midden van onze steeds veranderende realiteit van vandaag de dag.

De Benelux-regio is een bruisend cultureel centrum en een geweldige uitvalsbasis voor Finse cultuurbeoefenaars die internationaal actief willen worden. Het instituut is gevestigd in Brussel, een erkende Europese kunststad en een uitstekende centrale locatie om een sociale impact te kunnen hebben.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is een dynamische, degelijk gefinancierde culturele instelling die internationaal wordt erkend voor haar waardevolle werk in het promoten van interessante hedendaagse beoefenaars en organisaties en het aan de orde stellen van actuele discussiethema’s.

 

WAARDEN

Progressieve mindset

Wij omarmen zonder aarzelen nieuwe ideeën en experimenten. Wij koesteren de vreugde van creativiteit. We pleiten voor gelijkheid en ondersteunen culturele diversiteit.

Impactvol

Wij verbeteren onze prestaties voortdurend en delen onze resultaten openlijk. Wij zijn een transparante en betrouwbare partner en worden erkend voor onze actuele programmering.

Expertise

Wij vertrouwen op de deskundigheid van ons personeel en ons uitgebreide netwerk van partners. Wij streven er voortdurend naar om onze kennis uit te breiden. Wij waarderen de vaardigheden en het welzijn van onze medewerkers en investeren hier ook in.

Verantwoordelijkheid

Wij zijn een betrouwbare partner en we streven naar een meer duurzame en sociaal rechtvaardige omgeving voor de beoefening van kunst en cultuur.

DIRECTIE

Raad van Bestuur van de Stichting van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Suvi Innilä, Voorzitter, Algemeen Directeur

Sakari Karjalainen, Vicevoorzitter, Adjunct Professor

Paula Raitis, Lid, Communicatiespecialist

Leena Malkki, Lid, Hoofddocent

Martti Kivistö, Lid, Master in Rechten

Plaatsvervangende leden

Antti Wihanto, Honorair Consul voor België

Lieven Ameel, Adjunct Professor

Iiris Kivimäki, Deskundige, Fondsenwerving

Kalle Jämsen, Master in Filosofie

Tuomas Parkkari, Master in Politieke Wetenschappen

General secretary

Eeva-Maria Viitanen

eeva-maria.viitanen@finncult.be

Contact (alleen per post)
Suomen Benelux-instituutin säätiö
Kalliolinnantie 4
00140 Helsinki