This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

WoWmen! festival in Brussel

Kaaitheater
Een foto van de rug van een vrouw met lang haar. De achtergrond is uitzicht op de archipel
Beeld uit Rebecca Simons' film Letters from the Past.

In de eerste week van maart – de week voor internationale vrouwendag – strijkt de vierde editie van WoWmen! neer in Brussel. Dit 'festival dat hopelijk snel overbodig wordt' - want de toekomst zal feministisch zijn - programmeert performances, lezingen, debatten, films en workshops die met een kritische bril naar de staat van gender, kunst en samenleving kijken.

Heeft stem een gender? Heeft huid een ras? Valt mannelijkheid te herdefiniëren? Hoe wordt taal inclusief? En wat is het geheim van Finland, waar jonge vrouwen politieke leiders worden? Aan de hand van deze en andere vragen legt een internationale verzameling van kunstenaars en onderzoekers onze meervoudige identiteiten bloot.

Want dat is nog steeds nodig in een wereld waar huiselijk geweld en feminicide blijven voorkomen. Een wereld waarin seksisme hoogtij viert, al dan niet op sociale media. Een wereld in crisis waarin informele sociale netwerken – vaak wit, hetero en mannelijk – nog steeds de kop op steken. Een wereld waarin #MeToo-verhalen boven water blijven komen. Sommigen onder ons worden geprivilegieerd, en anderen gemarginaliseerd. Daarom denken we na over strategieën van verzet. Via een orale en fysieke traditie die veelal niet samenloopt met de traditionele canon: gooi stem, geluid, taal en lichaam in de strijd!

Selectie: 
02/03 - De invoering van genderquota in de politiek is in vele Europese landen een feit. Maar zijn quota voldoende om gendergelijkheid te creëren? - Een gesprek met Karen Celis (RHEA, VUB) & Sarah Childs (Birkbeck, University of London). Met videostatements van Johanna Kantola (Tampere University in Finland) & Elin Bjarnegard (Uppsala University).

06/03 - Een ontmoeting tussen kleindochter en grootvader brengt lang verdrongen herinneringen naar boven. Letters from the Past is een film over seksueel misbruik binnen de familie, dat de deuren wil openen voor een bredere en meer genuanceerde discussie. Rebecca Simons vertelt een persoonlijk, complex verhaal over clashende realiteiten en herinneringen van een gezin.

08/03 - Als afsluiter van WoWmen! én op Internationale Vrouwendag geeft de Fins-Nigeriaanse auteur Minna Salami een lezing over haar werk, gevolgd door een gesprek. Ze is de oprichtster van MsAfropolitan, een internationaal geprezen blog waarin ze feminisme koppelt aan kritische reflecties op hedendaagse cultuur vanuit een Afrikaans perspectief. Vertrekpunt van de avond is Salami’s eerste boek Sensuous Knowledge: A Black Feminist Interpretation, dat een week na het festival verschijnt.

Ontdek het volledige programma hier.  

presented by Kaaitheater in collaboration with Brussels partners deBuren, Engagement, Espace Tous, Finnish Cultural Institute for the Benelux, KVS, Passa Porta, rile*, RoSa, VUB-Rhea Centre for Gender and Diversity, workspacebrussels