Voor een nieuw Europees sociaal contract

Brussel, België


De nieuwe conferentiereeks van EUNIC Brussel buigt zich over de toekomst van Europa

Na de eerdere initiatieven European Angst en Sweating for Europe lanceert EUNIC Brusselnu een nieuw project, bestaande uit 4 paneldiscussies, met de ambitie om een sociaal contract op te stellen dat rekening houdt met de bijzonderheden van de wereld van nu. De paneldiscussies zijn gericht op de toekomst van Europa, met de begrippen “bescherming” en “zorg” als uitgangspunt.

Het project heeft als doel om een nieuw sociaal contract te ontwerpen, dat niet langer afhankelijk is van de relatie tussen burgers en de staat, maar deze overstijgt door rekening te houden met de verschillende aspecten van het leven van vandaag. Daartoe behoren de cruciale kwesties waarmee burgers zich geconfronteerd zien: veiligheid tegenover persoonlijke privacy, de verzorgingsstaat en sociale rechten, de opbouw van een inclusieve samenleving die verdeeldheid tegengaat, de uitdagingen van een vergrijzende bevolking, kansen voor de volgende generatie en behoud van natuur. Deze kwesties worden nu ook op Europees niveau aangepakt: het Europees Parlement heeft als doel om in 2018 ‘nieuwe en effectievere rechten aan burgers te verlenen’. Het is dus van groot belang om discussies met academici en praktijkmensen mogelijk te maken om een kritische en goed geïnformeerde mening voor een breder publiek te brengen.

 

Veiligheid tegenover privacy (Security vs. Privacy)

De reeks evenementen gaat op 30 oktober 2018 om 18.00 uur van start in het Huis van de Europese geschiedenis met als thema ‘veiligheid tegenover privacy’.

Door de ontwikkeling van netwerken en digitale gemeenschappen vervaagt het onderscheid tussen privé en publiek. Hoe kunnen de rechten van burgers worden gewaarborgd in het geval van noodmaatregelen of met betrekking tot de bewaking van persoonlijke gegevens? Hoe zit het met sociale media? Hoe wordt de vrijheid van meningsuiting beschermd wanneer de grens tussen openbaar en privé vervaagt? Doet de Europese Unie voldoende om onze privacy te beschermen? En hoe doet de EU dit?

Kimmo Rousku is onderzoeker op het gebied van digitalisering, schrijver van non-fictie en ICT-expert met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van informatie- en cyberbeveiliging. Hij heeft uitgebreide ervaring in overheidsadministratie en de afgelopen negen jaar heeft hij zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van digitale beveiliging en informatie- en cyberbeveiliging, risicobeheer en gegevensbescherming, en in het ontwikkelen en benutten van het potentieel van digitalisering in de publieke sector. Hij werkt momenteel voor het Bevolkingsregistercentrum van Finland als de secretaris-generaal van de Government Information Security Management Board (VAHTI).

Bénédicte Rey is docent sociologie aan de Universiteit van Belfort Montbéliard (UTBM) in Frankrijk en auteur van La vie privée à l’ère du numérique (Privacy in het digitale tijdperk). Haar onderzoek bij het Laboratoire RÉCITS voor onderzoek naar industriële, technologische en wetenschappelijke verandering richt zich op gedrag en technologieën.

Marta Peirano is een Spaanse schrijver en journalist, en sinds jaar en dag pleitbezorger voor privacy van burgers, overheidstransparantie, digitale veiligheid en een community-based infrastructuur. Ze is redacteur cultuur en technologie bij het Spaanse onlinedagblad eldiario.es. Als lid van multidisciplinair collectief Elástico is zij tevens codirecteur van het COPYFIGHT festival en medeoprichter van CryptoParty Berlín. Haar meest recente boek El pequeño Libro Rojo del activista en la Red (Het rode boekje van online-activisme) is een essay over de effecten van digitaal toezicht, met een voorwoord van Edward Snowden.

De discussie wordt gemodereerd door Karl van den Broeck, een Belgische journalist en essayist. Van den Broeck was twintig jaar lang verantwoordelijk voor de cultuurkatern van het Belgische dagblad De Morgen, en was daarna zes jaar hoofdredacteur van Knack. Momenteel is hij hoofdredacteur van de nieuwssite Apache.be en conferentie- en debatorganisator bij BOZAR.

Kimmo Rousku: Jij bent de risicomanager van je digitale leven!

 

EEN NIEUWE KIJK OP ONZE VERZORGINGSSTAAT

Derde paneldiscussie van de serie ‘Voor een nieuw Europees sociaal contract’, op 26 februari 2019 om 18.00 uur in het Huis van de Europese geschiedenis, getiteld ‘Een nieuwe kijk op onze welvaartsstaat’.

Met de industriële revolutie van de 19e eeuw werden geleidelijk wetten ingevoerd om de arbeidersklasse te beschermen. Twee eeuwen later is het moment gekomen om ons af te vragen hoe het systeem van de verzorgingsstaat er in de toekomst uit zal zien. Zullen onze sociale rechten behouden blijven? Hoe zit het met het groeiend aantal ouderen: zullen zij met zorg en waardigheid worden behandeld? En hoe zit het met de jonge generatie? Wie zal, terwijl de bevolking van Europa vergrijst, de verzorgingsstaten financieren? En welke rol is weggelegd voor innovatieve vormen van zorgverlening aan de zwaksten, zoals sociaal ondernemen?

DE SPREKERS

Dávid J. Szabó is sinds december 2018 hoofd van de afdeling Buitenlandse Zaken van de Századvég-stichting. Eerder hield hij als onderzoeksdirecteur toezicht op de onderzoeks- en adviesactiviteiten van de denktank op het gebied van economisch, sociaal, buitenlands en veiligheidsbeleid en governancestudies. Daarvoor werkte hij als directeur van de afdeling Buitenlandse Zaken van Századvég twee jaar lang aan de ontwikkeling van internationale samenwerkingsprojecten en institutionele partnerschapsovereenkomsten voor deze organisatie, en begeleidde hij de buitenlandse en Europese politieke onderzoeksprojecten van de stichting. Naast zijn interne taken is Dávid J. Szabó een veelgevraagd spreker en paneelvoorzitter op verschillende openbare evenementen en treedt hij regelmatig op als commentator of auteur in kwesties met betrekking tot buitenlands beleid en veiligheid in zowel binnenlandse als internationale media. Hij is lid van de Hongaarse Atlantische Raad. Sinds 2015 is Dávid J. Szabó manager Internationale Betrekkingen bij de prominente Hongaarse sportclub MTK Budapest.

Jaakko Kuosmanen werkt momenteel bij Demos Helsinki met consultancyprojecten in de publieke sector. Hij promoveerde in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Edinburgh en werkte met verschillende regeringen op het gebied van langetermijnbeleid, waaronder de regeringen van het VK, Wales, Schotland, India en Finland. Kuosmanen publiceerde veelvuldig in vooraanstaande academische peer-reviewed tijdschriften en werkt momenteel als redacteur aan een verzameling essays voor Oxford University Press. Voordat hij toetrad tot Demos Helsinki werkte Kuosmanen voor de Raad van Europa, en meer recentelijk aan de Universiteit van Oxford, waar hij als James Martin Research Fellow verbonden was aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, en als programmacoördinator aan de Oxford Martin School. Ook gaf hij college aan de Blavatnik School of Government.

Chiara Saraceno is momenteel Honorary Fellow aan het Collegio Carlo Alberto in Turijn. Eerder was zij onderzoekshoogleraar aan het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung en hoogleraar gezinssociologie, eerst aan de universiteit van Trente en vervolgens aan de universiteit van Turijn. Zij was lid van de Enquêtecommissie voor armoede en sociale uitsluiting in Italië, waarvan zij ook drie jaar (1998-2001) voorzitter was. Ze levert ook regelmatig bijdragen aan het Italiaanse dagblad La Repubblica. Haar meest recente publicaties zijn L’equivoco della famiglia (‘Misverstanden over het gezin’, 2017), Mamme e papà. Gli esami non finiscono mai (‘Mama en papa. De examens zijn nooit voorbij’, 2016), The impact of the great depression on child poverty. The case of Italy (met L. Natali, in ‘Children of Austerity’, B. Cantillon, Y. Chzhen, S. Handa (red.), 2017), Southern European Welfare Regimes. from differentiation to reconvergence? (in ‘Handbook of European Social Policy’, P. Kennett en N. Levai-Bainton (red.), 2017).

DE MODERATOR

Karl van den Broeck is een Belgisch journalist en essayist. Hij was twintig jaar lang verantwoordelijk voor de cultuurbijlage het Belgische dagblad De Morgen, en daarna zes jaar hoofdredacteur van Knack. Tegenwoordig is hij hoofdredacteur van de nieuwssite Apache.be en conferentie- en debatorganisator bij BOZAR.

Sign up !