This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

Aaro Murphy's Vexer - een commissie

Bologna.cc
Een foto van Vexer, een zelfstandig werkende computersimulatie en geluidssculptuur
Vexer

De kunstenaar Aaro Murphy, gevestigd in Amsterdam, presenteert zijn nieuwste werk Vexer: een zelfstandig werkende computersimulatie en geluidssculptuur die zichzelf live componeert. Het nieuwe werk wordt van 3 tot 11 oktober tentoongesteld in galerie Bologna.cc in Amsterdam, en daarna permanent te bezoeken op www.vexer.space.


‘Hoe kan een virtueel ecosysteem evolueren en zelfstandig zijn eigen akoestische omgeving cultiveren?’
Met die vraag als uitgangspunt verkent Murphy de mogelijkheden van geautomatiseerde systemen die in de loop van de tijd een performatief handelingsvermogen ontwikkelen. Het resultaat is een autonoom werkende computersimulatie en een geluidssculptuur die zichzelf in realtime componeert.

In het werk is 3D-geanimeerde kunstmatige intelligentie geprogrammeerd om door een virtueel terrein te struinen, te luisteren naar de omgeving en gaandeweg geluiden te verzamelen. Naarmate de tijd verstrijkt, zwerft de kunstmatige intelligentie van het ene landschap naar het andere, verandert van vorm en transformeert daarbij zijn akoestische periferie. Het werk evolueert op zijn beurt tot een zelfgenererend polyfoon instrument.

Naarmate de tijd verstrijkt, neemt de kunstmatige intelligentie een machine-achtige vorm aan die het midden houdt tussen een motor, een architectonisch model en een robotwezen, waarbij ze voortdurend van vorm en schaal verandert. Deze griezelige discrepantie tussen machine en wezen maakt deel uit van een lopend onderzoek in Aaro’s werk: de zoektocht naar de grenzen van het synthetische en organische.

Het werk is tot stand gekomen in samenwerking met Marcel Smit, Duncan Robertson en Ville Nieminen.

Vexer is gemaakt in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Vexer te zien in Bologna.cc.
Vexer.

 

Credits:
Creative coding: Marcel Smit
Sound design: Duncan Robertson
Web Design: Ville Niemi

Thanks to: Ivan Cheng, Kristoffer Zeiner

About Aaro: 
Aaro Murphy (1991, FIN) is a visual artist living and working in Amsterdam. Working across a range of media such as sound, video, 3D animation and scent Aaro creates time based sculptures and kinetic installations that question boundaries between the animate and inanimate, the organic and synthetic. A recurring theme in Aaro’s practice is the possibility for machines and virtual mechanisms to adopt a spatial agency and performative potential.

Aaro graduated from the Studio for Immediate Spaces at the Sandberg Institute in 2017 and has been working in Amsterdam since. His work often takes a spatial focus, examining how varying media can warp and fictionalise architecture – developing an affective presence within space. Orientation and temporality are also central to his research, examining ways in which perception of ‘place’ can be warped and twisted.