Together Alone - vertoning

Musiikkitalo, Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki.

Vier videowerken die tijdens de lockdown van het afgelopen voorjaar zijn gemaakt, worden op zaterdag 29 augustus van 20.00 tot 22.00 uur als gratis openluchtvertoning gepresenteerd voor concertzaal Musiikkitalo in Helsinki. De werken kwamen voort uit het Together Alone-project van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten, een snelle open oproep naar aanleiding van de COVID-19-crisis.

Op de open oproep kwamen 437 aanvragen binnen. Uit deze verzameling fantastische voorstellen werden 20 projecten geselecteerd die gekenmerkt werden door nieuwe artistieke methoden en denkwijzen. Vier videoprojecten worden vertoond op de mediawall van Musiikkitalo:

● De korte film In-between van regisseur Anna Nykyri en haar medewerkers toont steden die leegliepen vanwege de pandemie. De film werd gedraaid in Helsinki, New York en Mexico-Stad.

● De korte film H-ome van danser en choreograaf Emrecan Tanis documenteert het emotionele landschap van de pandemie door middel van dans. De dansers, van wie velen onder reguliere omstandigheden bij het Fins Nationaal Ballet werken, filmden hun choreografieën thuis.

World Wide Window: Agnus Mundi van kunstenaar Mikki Nordman is een visualisatie van de COVID-19-data van de Wereldgezondheidsorganisatie. Emoji’s transformeren en bewegen in een vertolking van het barokke schilderij ‘Agnus Dei’. De evolutie van het werk is in realtime te volgen op de website van de kunstenaar.

Monitor Man in the Time of Pandemic van kunstenaar Yassine Khaled is een geactualiseerde versie van zijn eerdere werk Monitor Man. In het werk communiceert Khaled met zijn omgeving en vrienden via een iPad die in een helm is verwerkt.

De voorstelling duurt in totaal 40 minuten. Er zijn drie voorstellingen: om 20.00, 20.40 en 21.20 uur.