This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

Het jaar van de DIALOOG

Nieuws

Er nieuw jaar is aangebroken, maar jammer genoeg houdt een wereldwijde pandemie geen rekening met tijd of data. Het blijven onzekere tijden, en we weten niet wanneer we elke opnieuw in het echt gaan kunnen ontmoeten, wanneer we opnieuw kunnen deelnemen aan creatieve uitwisselingen, en wanneer we opnieuw gaan kunnen meedoen aan evenementen en projecten die voor nieuwe projecten en ideeën zorgen. Sinds vorige lente zitten we eigenlijk in een constante soort van noodtoestand, zeker in België, en dat heeft natuurlijk een impact op onze programmatie van dit jaar. 

MIDDENIN DE VERANDERING
Hoewel we nog wachten op het effect van de vaccinatie, en we waarschijnlijk wel nog even moeten verder leven in de huidige toestand, zijn er toch heel wat zaken waar de dankbaar voor zijn. Toen de hele wereld tot een halt kwam vorige lente, werden onze gewoontes en routines plots opgeschrikt. Sneller dan verwacht was plots alles anders. In slechts enkele maanden, groeiden we uit tot digitale (bijna-)experts, en gebruiken we nu heel wat nieuwe tools in ons dagelijks (werk)leven. Zaken die onmogelijk leken, zijn nu heel gewoon. Persoonlijk hoopt ik dat een aantal veranderingen een nieuwe gewoonte kunnen worden. We reizen veel minder, zitten minder in vergaderingen, spenderen minder of geen tijd aan woon-werkverkeer, … We hebben plots meer tijd en, vooral, meer mentale ruimte om te focussen op waar we mee bezig zijn. . 

Maar - wanneer vergadering, tripjes en publieke evenementen wegvallen - we missen natuurlijk ook heel veel. Dat gemis zorgt wel voor een frisse blik, en schept ruimte om nieuwe manieren van werken en denken te bekijken. Wij hebben intussen onze interne werking bekeken, en een tandje bijgestoken wat diversiteit en bereikbaarheid betreft. Ons Instituut is de voorzitter van de Diversity-werkgroep binnen de verschillende Instituten, waarbinnen alle 17 organisaties zich engageren om hier werk van te maken. Er liggen heel wat uitdagingen voor ons op dit vlak, maar het was heel interessant om te zien hoe snel het netwerk kon reageren op zulke grondige maatschappelijke veranderingen, zowel op vlak van het soort projecten als op operationeel model. 

Dat bekende knagende gevoel dat je nooit genoeg tijd hebt, is niet helemaal verdwenen afgelopen jaar, maar in de plaats kwam wel een zachtere, tragere aanpak, met ook meer ruimte op de werkplek. Ik hoop dat we blijvend minder kunnen focussen op kwantiteit en blijven gaan, en meer op diepte en inhoud kunnen werken. 

ONZE PROGRAMMATIE VOOR 2021
2021 staat in het teken van DIALOGUES, of dialogen. Een pandemie kan een maatschappij wel tijdelijk platleggen, maar houdt de mogelijkheden om gedachten uit te wisselen, te discussiëren en van elkaar te leren niet tegen. Hoewel we niet fysiek kunnen samenkomen, kunnen we wel nog zorgen betekenisvolle, menselijke ontmoetingen en dialogen. Internationale samenwerkingen tussen artiesten en organisaties, en het belang van kunst en cultuur blijven een nodige kracht in onze samenlevingen. 

Onze programmatie zal dit jaar waarschijnlijk nog wel een aantal keer veranderd en verschoven worden, afhankelijk van wat wanneer toegelaten is. Toch geloof ik dat deze onvoorziene en verrassende omstandigheden ook vrijheid en creativiteit met zich meebrengen. Ondanks de harde realiteit van het moment, kunnen veranderingen en moeilijkheden ook voor kansen zorgen - en op die kansen willen wij onze blijven focussen. 

KUNST
We beginnen het jaar met een aantal design panelgesprekken. In januari organiseren we in samenwerking met het Design Museum Gent een online talk over de impact van kleur op design en architectuur. Onze Finse sprekers Linda Bergroth en Tuomas Siitonen gaan in gesprek met locals Lionel Jadot and Doorzon. In februari gaan de ‘Making the Market’ Lunch Break talks verder. Deze reeks focust op verschillende aspecten van de designwereld, en bekijkt hoe de sector verder kan in toekomst. ‘Making the Market’ organiseren we samen met de Instituten in Parijs en Berlijn. De derde talk bekijkt deze crisis ook een kans biedt, met sprekers zoals Marianne Goebl, Managing Director bij Artek, en designer Jonas Lutz. 

We zijn momenteel aan het werk aan verschillende andere design-projecten, maar kunnen hier om organisatorische redenen jammer genoeg nog niets over zeggen. 

We werken elk jaar ook samen met festivals en beurzen. Ook hier heerst voorlopig nog wat onzekerheid, en wachten we af welke activiteiten dit jaar ook echt plaats kunnen vinden. We kijken alvast uit naar een blijvend kunstwerk in een sculpturenpark, en hopen ook op een zomer vol (Finse) muziek. 

MAATSCHAPPIJ
Ons maatschappelijk programme start dit jaar met het Women's Day ontbijt, zoals ieder jaar georganiseerd door de Nordic Group. Vanaf de herfst van dit jaar zit The Finnish Cultural Institute for the Benelux ook het EUNIC Brussels netwerk voor, waardoor er ook heel wat Europese activiteiten op stapel staan. Ook in Nederland werken we hieraan verder, waar we als de lokale EUNIC afdeling ook heel wat events organiseert. 

Net voor het einde van vorig jaar, kwam MASCULINITIES: Thoughts & Reflections uit, onze online publicatie waarmee we ons Re/Defining Masculinities project verderzetten. Een verrassende en indrukwekkende selectie auteurs en artiesten uit Finland en de Benelux geven hierin hun visie op ‘mannelijkheid’. Naast de online versie, komt deze publicatie ook in print uit, en indien mogelijk hopen we hier ook nog verdere activiteiten rond te organiseren.  Gender is een maatschappelijk topic dat frequent besproken en geëvalueerd wordt, en we zijn erg trots om hier deel van uit te kunnen maken, samen met nieuwe partners en stemmen die ons steeds verder pushen. 

SENSES
A I S T I T / coming to our senses - een samenwerking tussen de Finse instituten in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - gaat begin 2021 van start, met de launch van de website en de aankondiging van het programma. Dit project bestaat uit verschillende evenementen in elk van de partnerlanden, waarvan een aantal projecten ook te zien zullen zijn in Finland als deel van het Helsinki Festival. Dit project wordt gecreerd door Satu Herrala en Hans Rosenström. In België stellen we nieuw werk van Kid Kokko voor, dat voor deze gelegenheid gecreëerd wordt. Gezien de huidige omstandigheden, wordt de voorstelling in België waarschijnlijk begin 2022 gepland..

Geïnspireerd door dit sensorieel thema, hebben we ook enkele andere evenementen uitgewerkt die met dit topic te maken hebben, in samenwerking met Mediamatic in Amsterdam, Design Museum Ghent, muziekfestival Subbacultcha, en designbeurs COLLECTIBLE. Het programma stelt Finse artiesten voor aan een lokaal publiek, en zet de deur open voor dialogen waar we ook nadien verder op kunnen bouwen. 

OVERIG
Naast alle bovenvermelde projecten, gaat ook het TelepART platform verder, rekening houdend met reismogelijkheden en andere regelgevingen. Onze taallessen blijven online doorgaan, na een uiterst succesvol leesjaar in 2020. De mogelijkheden van online lesgeven, spraken duidelijk een groter publiek aan.  

We hopen dat dit jaar een jaar vol verrassingen en voldoening wordt, en kijken er zo naar uit om jullie binnenkort opnieuw te ontmoeten, online of offline.