This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity

Europa

Na de viering van 100 jaar onafhankelijk Finland is het nu tijd om de eerste jaren van de onafhankelijkheid te gedenken, waarin heel Europa grote omwentelingen doormaakte. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog vielen Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk en het Keizerrijk Rusland uiteen. Een groot aantal nieuwe Europese staten werd geboren: Oostenrijk, Hongarije, Joegoslavië, Tsjechoslowakije, Polen, Estland, Letland, Litouwen en Finland werden in hun prille onafhankelijkheid geconfronteerd met een snel veranderende wereld. Naoorlogse schaarste en een onduidelijke politieke situatie leidden in bijna al deze landen tot ongeregeldheden, die in sommige landen zelfs uitgroeiden tot een burgeroorlog.

Ondanks het menselijk leed ging deze tijd ook gepaard met vertrouwen in vooruitgang: de wereldoorlog had de wankelende klassenmaatschappij definitief ten val gebracht. De weg naar een democratischere en gelijkwaardigere maatschappij lag open. Voor veel Europese staten volgde na 1918 een eeuw van snelle en ongekende economische, culturele en sociale vooruitgang. Te midden van al deze ontwikkelingen kreeg Europa echter ook te maken met een golf van fascisme, de opkomst van het communisme en een tweede bloedige wereldoorlog. De eeuw na de Eerste Wereldoorlog dreef Europa dan ook uiteen in twee kampen. Het huidige Europese debat over integratie, democratie en nationalisme is in veel opzichten nog altijd geworteld in gebeurtenissen van honderd jaar geleden.

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity is een project van het Brusselse kunstencentrum Bozar, uitgevoerd in samenwerking met de Europese cultuur- en wetenschapsinstituten. Het project heeft als doel de gebeurtenissen van 1918 en hun invloed op de daaropvolgende eeuw met een kritische, maar open blik te bekijken. De rode draad van het project is een reeks bijeenkomsten in heel Europa, waarbij wetenschappers, journalisten, schrijvers en kunstenaars aan het woord komen. In Finland vindt een bijeenkomst plaats op 16 mei 2018, in debatcentrum Tiedekulmain Helsinki.

Deelnemers aan het project Remembering 1918 – European Dreams of Modernity zijn, naast Bozar, het Hongaarse Balassi Instituut, het Centre tchéque, de ambassade van Estland in Brussel, het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, het Lietuvos kultūros institutas, het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken, Restored Lithuania 100, de ambassade van Letland in Brussel, Latvia 100, het Österreichisches Kulturforum, het Institut Polonais, het Institutul Cultural Român la Bruxelles, de Permanente Vertegenwoordiging van Slovenië bij de EU en Culture Action Europe.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en het programma Europe for Citizens. Het project maakt deel uit van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.