This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

RE/Defining Finnish Contemporary Art & Design

Various
Finnish Season /Spazio Nobile Gallery. Foto: Yen-An Chen.

Dit project van het Instituut, gericht op Finse kunst en vormgeving, strekt zich uit over het gehele jaar en heeft als doel Finse ontwerpers in West-Europa onder de aandacht te brengen. Finland heeft een sterke traditie en reputatie op het gebied van design en de vele getalenteerde Finse kunstenaars en ontwerpers verdienen een grotere bekendheid bij internationale verzamelaars, galeriehouders en andere professionals uit deze branche. Het project is gericht op zowel jonge als reeds gevestigde ontwerpers.

In samenwerking met plaatselijke partners nemen we deel aan verschillende toonaangevende designbeurzen en organiseren we een aantal tentoonstellingen, waarbij we het brede scala aan vaardigheden en expertise op het gebied van Finse kunst en vormgeving willen herdefiniëren. Het project wordt samengesteld door Lise Coirier, oprichter van galerie Spazio Nobile, en Kati Laakso, directeur van het Finse Culturele Instituut voor de Benelux. RE/defining Finnish Contemporary Art & Design is onderdeel van het culturele programma van het Finse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Het project omvat werk van de volgende Finse kunstenaars en ontwerpers:

Inka Bell, Johanna Gullichsen, Antrei Hartikainen, Mari Isopahkala, Renáta Jakowleff, Harri Koskinen, Veera Kulju,Tero Kuitunen, Laura Laine , Päivi Rintaniemi, Kristina Riska, Sami Ruotsalainen, Teemu Salonen, Perttu Saksa, Kustaa Saksi, Caroline Slotte, Heikki Viinikainen & Man Yau.

 

Het programma 

 

14-17 maart 2019 COLLECTIBLE, beurs voor baanbrekend design, Vanderborghtgebouw, BRUSSEL

Op de stand van galerie Spazio Nobile is werk te zien van Carine Boxy (BE), Jeanine Cohen (BE), Javier Fernandez (ES), Vincent Fournier (FR), Kaspar Hamacher (BE), Mari Isopahkala (FI), Harri Koskinen (FI), Veera Kulju (FI), Laura Laine (FI), Garnier & Linker (FR), Päivi Rintaniemi (FI), Sami Ruotsalainen (FI), Marcin Rusak (PL), Damian O’Sullivan (UK/FR), Perttu Saksa (FI), Teemu Salonen (FI), Bela Silva (PT), Piet Stockmans (BE), Adi Toch (IS/UK) en Man Yau (FI).

Catalogus: http://spazionobile.com/wp-content/uploads/2019/03/SN_Collectible2019_CatalogueFinalWP.pdf

 

24 april 2019-13 juli 2019 GROEPSTENTOONSTELLING KEEP YOUR GARDEN ALIVE, Institut finlandais, PARIJS

Keep Your Garden Alive is een groepstentoonstelling van achttien gerenommeerde en opkomende Finse kunstenaars en ontwerpers die momenteel de hedendaagse Finse kunst- en designscene hervormen. De tentoonstelling is samengesteld door Lise Coirier van Pro Materia en galerie Spazio Nobile, en Kati Laakso, directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, in samenwerking met het Institut finlandais.

Catalogus: http://spazionobile.com/wp-content/uploads/2019/04/SN_SXII_FS_KUGA_Catalogue_LOW_all.pdf

 

26-28 april 2019 ART BRUSSELS, Tour & Taxis, BRUSSEL

Op de stand van galerie Spazio Nobile is werk te zien van Kustaa Saksi en Bela Silva.

Catalogus: http://spazionobile.com/wp-content/uploads/2019/04/SN_ArtBrussesl2019_Catalogue_low.pdf

 

16 mei-8 september 2019 KUSTAA SAKSI SOLOTENTOONSTELLING FIRST SYMPTOMS, Spazio Nobile, BRUSSEL

First Symptoms is een nieuwe cyclus van zes geweven wandtapijten van Kustaa Saksi, van gemengde techniek in zijde, mohair, met rubber behandeld katoen, kasjmierwol, transparante polyester en fluweel. Saksi lijdt aan migraine en gebruikt zijn symptomen als een manier om pijn te overwinnen en te zoeken naar schoonheid en betekenis in het leven.

Catalogus: http://spazionobile.com/wp-content/uploads/2019/05/SN_SXII_KYGA_KS_Catalogue_spreads.pdf

 

23-26 mei 2019 RÉVÉLATIONS BIENNALE, Grand Palais, PARIJS

Op de stand van galerie Spazio Nobile is werk te zien van Kaspar Hamacher, Laura Laine, Päivi Rintaniemi, Kristina Riska, Teemu Salonen, Kustaa Saksi, Bela Silva, Piet Stockmans, Adi Toch, Fabian Von Sprechelsen en Man Yau.

Catalogus: http://spazionobile.com/wp-content/uploads/2019/05/SN_SXI_KYGA_Revelation_Cataloguespread.pdf

 

23 mei 2019 LANCERING VAN HET NIEUWSTE NUMMER VAN TLMagazine Islands of Creation, Institut finlandais, PARIJS

TLmagazine is een tweetalig (FR/ENG) magazine over kunst en design, in 2009 opgezet door Lise Coirier. In het nieuwste nummer 31 - Îles de la création /Islands of Creation staat Fins design centraal. Het lanceringsevenement maakt deel uit van het programma Hors les Murs van Révélations Biennale en omvat een vraaggesprek met Lise Coirier en Kati Laakso, curatoren van de tentoonstelling Keep Your Garden Alive. In het magazine komen de volgende Finse ontwerpers aan bod:

Kustaa Saksi, First Symptoms, nieuwe cyclus wandkleden

Laura Laine, The Wet Collection, glaswerk en mode-illustraties

Man Yau, In Residence in Japan

Perttu Saksa, Maps of Essence, foto’s

Juhani Lemmetti, Fins verzamelaar, Galleri Lemmetti, Helsinki

Timo Miettinen, Fins verzamelaar, Capri (Italië) en Salon Dahlmann, Berlijn

Johanna Lajisto, interieurontwerper, Helsinki

Gudrun & Gudrun, breiwerk, Faeröer

 

Meer informatie over het magazine: https://tlmagazine.com/magazines/

 

5-8 september 2019 LAURA LAINE SOLOTENTOONSTELLING SUBTLE BODIES, galerie Spazio Nobile, BRUSSEL

Spazio Nobile presenteert nieuwe, unieke gouden glassculpturen van Laura Laine, getiteld Subtle Bodies, tijdens het Brussels Gallery Weekend van 5-8 september. Deze kunstwerken zullen ook te zien zijn op de groepstentoonstelling The Finnish Season.

Catalogus: http://spazionobile.com/wp-content/uploads/2019/09/SN_SeasonXII-Laura-Laine_Spread_exhibition-view.pdf

 

20-22 december 2019. GROEPSTENTOONSTELLING SEASON XII – THE FINNISH SEASON / KEEP YOUR GARDEN ALIVE

Galerie Spazio Nobile, BRUSSEL

Op deze groepstentoonstelling is werk te zien van Inka Bell, Johanna Gullichsen, Antrei Hartikainen, Mari Isopahkala, Renata Jakowleff, Harri Koskinen, Veera Kulju, Tero Kuitunen, Laura Laine, Päivi Rintaniemi, Kristina Riska, Sami Ruotsalainen, Teemu Salonen, Perttu Saksa, Kustaa Saksi, Caroline Slotte, Heikki Viinikainen en Man Yau

Season XII – The Finnish Season / Keep Your Garden Alive is een groepstentoonstelling van achttien gerenommeerde en opkomende Finse kunstenaars en ontwerpers, die momenteel de hedendaagse Finse kunst- en designscene hervormen. De tentoonstelling is samengesteld door Lise Coirier, medeoprichter van galerie Spazio Nobile, en Kati Laakso, directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Met het beeld van onze omgeving als tuin zet de tentoonstelling toeschouwers aan het denken over de kwetsbaarheid van onze wereld en manieren om die te beschermen. Hoe kunnen we onze tuin laten bloeien in tijden van drastische klimaatveranderingen? Toegepaste kunst herinnert ons eraan dat de aarde en de natuur de beste bron van innovatie en creatie blijven. Designgericht vakmanschap, met gebruik van materialen als keramiek, glas, metaal en hout, brengt ons terug naar onze wortels, naar de bron van materiële beleving en begrip. De tuin staat symbool voor levende objecten, die we moeten koesteren om ze door te kunnen geven aan de volgende generaties. De tentoonstelling suggereert een metafoor voor het innerlijke en uiterlijke leven, maar ook een real-life weergave van onze minerale en organische, door mensen gemaakte wereld.

Tussen 20 september en 22 december 2019 worden elke twee weken nieuwe Finse kunst- en designobjecten onthuld in Spazio Nobile. 

Catalogus: http://spazionobile.com/wp-content/uploads/2019/09/SN_SXII_FS_KUGA_Catalogue_Spread_compressed.pdf