Possibilities of Potential Selves: Ervin Latimer at AQAF

AQAF - De Studio, Antwerp
Poster for Antwerp Queer Arts Festival 2021, including Ervin Latimer

 

Van 7 tot 14 augustus vind je het werk van de Finse modeontwerper Ervin Latimer, die in 2020 werd uitgeroepen tot Young Designer of The Year, op het Antwerp Queer Arts Festival. De een mode-installatie 'Possibilities of Potential Selves' ondersteunt de capsule collectie die Latimer voor de awards ontwierp, en onderzoekt de rol van mode in genderexpressie.

Latimer liet zich inspireren door de openlijk genderspecifieke en binaire manier van kleden uit de jaren veertig en vijftig, die hij gebruikte als bouwstenen voor de silhouetten en materialen van deze capsule collectie: stijve, mannelijke wollen pakken en leren jasjes, en conservatieve maar overdreven vrouwelijke jurken en bloemenpatronen.

De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om hun horizon van kleding te verbreden en te onderzoeken hoe mode kan worden gebruikt om de expressie van genderidentiteit te versterken of te verdoezelen. De installatie en het beeldmateriaal stellen ook de algemene perceptie van de Noordse identiteit op de proef, door de vraag te stellen wie er in de Noordse modebeelden te zien is en wie deze beelden gewoonlijk creëert, en door na te denken over de rol van de natuur als archetype of stereotype van de Noordse identiteit.

Voor deze gelegenheid heeft Ervin samengewerkt met de Belgische fotografe Morgane Gielen (No Babes), die Ervin's creaties heeft gebruikt in een fotoshoot waarin de betekenis van de collectie wordt verkend.

Tijdens de tentoonstelling zal Ervin Latimer ook een lezing over zijn werk houden. De datum en details van deze lezing zullen binnenkort worden bevestigd.

Antwerp Queer Arts Festival
De Studio - Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 BE-Antwerp
7-29.08.2021
www.queerarts.be

AQAF is een multidisciplinair kunstenfestival dat gender en seksuele diversiteit in vraag stelt. De afgelopen 8 jaar heeft het festival lokale artiesten en internationaal talent geprogrammeerd binnen verschillende kunstvormen: muziek, literatuur, film, dans, theater, expositie, performance... In samenwerking met de academische wereld en activisten creëert AQAF een ruimte en een platform voor mensen om zich uit te drukken en anderen te ontmoeten. AQAF is een grassroots initiatief, vertrouwend op de steun van de gemeenschap om de ruimtes en vertegenwoordiging te creëren die we nodig hebben.