This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

Mobile Home(less)

De Benelux en Finland

Anssi Pulkkinens installatie van brokstukken gaat op tour in Europa

In opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux maakte de Finse hedendaags kunstenaar Anssi Pulkkinen een nieuw werk rond het thema ‘thuisloosheid’, getiteld Street View (Reassembled). Uitgangspunt van het werk zijn de brokstukken van een gebombardeerd Syrisch huis, die als tijdelijk straatbeeld langs Europese steden trekken. De brokstukken werden in het voorjaar van 2017 uit Syrië naar Europa verscheept met steun van de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging. De installatie wordt op een 13,5 meter lange vrachtwagenaanhanger tentoongesteld op verschillende locaties in de Benelux, Scandinavië en Finland. De rondreizende tentoonstelling van Street View (Reassembled) gaat in juni van start in BOZAR in Brussel. De rondreis wordt in september afgesloten op woonbeurs Habitare in Helsinki.

Het werk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan. ‘Een verwoest gebouw is altijd eveneens een teken van innerlijke verwoesting. Van een mensenleven met een verleden en een toekomst. Met mijn werk wil ik de aandacht niet alleen vestigen op het leed van de slachtoffers in de werkelijkheid om ons heen, maar ook op onze eigen rol als toeschouwer. Verandert onze relatie tot huizen in puin wanneer we die van duizenden kilometers verderop hierheen halen en in een nieuwe context plaatsen, en kunnen ze zo getransformeerd worden tot de grondstof voor een ervaring? In mijn werk onderzoek ik het proces van waardevorming en verken ik de lichtvoetige, gecommercialiseerde westerse fantasie over een nomadische levensstijl met de bijbehorende mobiliteit als een karikatuur van werkelijk nomadisme en ware ontheemding,” aldus Pulkkinen over zijn werk.

De vele lagen van het werk worden belicht op diverse discussiebijeenkomsten, maar ook in de in de herfst van 2017 te verschijnen essaybundel Home (Reassembled) met bijdragen van een internationaal gezelschap van schrijvers uit de hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies.

Het kunstwerk rond het thema thuisloosheid maakt deel uit van het grote Mobile Home project

Street View (Reassembled) is onderdeel van Mobile Home 2017, een gezamenlijk project van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten in Parijs, Berlijn en Londen dat de betekenis van ‘thuis’ verkent. Mobile Home 2017 onderzoekt ‘thuis’ als fysieke, geestelijke en symbolische staat en als sociocultureel concept. Het project maakt deel uit van het programma SuomiFinland 100, dat dit jaar de honderdste verjaardag van onafhankelijk Finland viert.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux kiest met het eigen project Mobile Home(less) voor thuisloosheid als uitgangspunt. In het voorjaar van 2016 riep het Instituut middels een open call kunstenaars uit de beeldende kunst en community-art in Finland en de Benelux op een nieuw werk te bedenken met thuisloosheid als thema. De jury koos voor Anssi Pulkkinensconcept Street View (Reassembled).

Pulkkinens werk wordt uitgevoerd in opdracht van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. Het project heeft nog bijkomende publieke en private financiering gekregen.

De jury bestond uit Aura Seikkula (ArtHelsinki), Kathleen Weyts (BOZAR Paleis voor Schone Kunsten), Michael Defuster (Castrum Peregrini), Topi Lehtipuu (Helsinki Festival), Aleksi Malmberg (Fins Cultureel Instituut voor de Benelux) en Raija Koli (Frame Contemporary Art Finland).

Daarnaast beloonde de jury drie andere concepten met een waarderingsbijdrage van € 700, ter beschikking gesteld door ArtHelsinki: Dreams of the Street van Riikka Kuoppala & Thomas Martin, Unknown Landscapes van Sonya Lindfors en Exploring Mental Homelessness of Afghan refugees in the Netherlands van Malina Suliman.

De uitvoering van het kunstwerk kwam tot stand met steun van het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur, de Saastamoinen Foundation, SuomiFinland100 en de Verbeke Foundation. Met bijzondere dank aan de Fins-Syrische Vriendschapsvereniging.

Anssi Pulkkinen – bio

Anssi Pulkkinen (1982) is momenteel promovendus aan de faculteit voor beeldende kunst van de University of Arts in Helsinki en daarnaast bezig aan de laatste fase van zijn opleiding tot regisseur aan de Aalto University. Pulkkinens werk was eerder onder meer te zien in museum voor hedendaagse kunst Kiasma en op het Mänttä Art Festival in Finland. Hij heeft meerdere publieke kunstwerken uitgevoerd en is ook bekroond in internationale kunstcompetities. In het voorjaar van 2015 was Pulkkinen artist in residence in het WIELS Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel, in het kader van het programma voor beeldende kunst van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux. In mei 2016 werd Pulkkinen benoemd tot voorzitter van de Finse beeldhouwersbond.