Kaisa and Christoffer Leka at the Brussels Comic Strip Festival

Various
Two people dressed as sailors are hosting up a flag on a rocky background.
Image: Kaisa and Christoffer Leka.
Comics Festival, Brussels, Free entry.

Als belangrijk land binnen het stripveld, biedt België heel wat evenementen en activiteiteb aan voor wie geïnteresseerd is in strips en de stripindustrie. Elk jaar neemt het EUNIC netwerk in Brussel deel aan het Stripfestival of Fête de la Bande Dessinée in Brussel, als een grote samenwerking tussen de verschillende internationale instituten en ambassades in Brussel en de stad Brussel. Het EUNIC-netwerk heeft een eigen ruimte op het festival om hun artiesten en professionals uit de stripwereld voor te stellen.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux neemt ook dit jaar deel aan  Fête de la BD en brengt twee stripmakers, het Finse echtpaar Kaisa en Christoffer Leka, naar het festival. Op het programma staan een artist talk over de reis achter hun nieuwste boek Russian Diaries (2020), signeersessies en een paneldiscussie!

Kaisa Leka, de artistieke van het duo, is wat je alleen maar kunt omschrijven als een werkpaard. Ze gaat zitten en begint te tekenen. Wat uit haar pen vloeit is zowel persoonlijk als prachtig. Haar hoofdpersonen, de eend en de muis, vertellen vanaf het begin het verhaal van twee mensen die verenigd zijn door een opwinding en ontzag voor alles wat deze wereld te bieden heeft.
Christoffer Leka daarentegen kan, als we niet zo vrijgevig zijn, alleen maar lui worden genoemd. Maar achter zijn ogenschijnlijk volgzame uiterlijk gaat een nieuwsgierige geest schuil, die altijd bezig is nieuwe verbanden te leggen en, soms tot Kaisa's grote ergernis, nieuwe gedachten op tafel te brengen. Als grafisch ontwerper laat Christoffer zich inspireren door het onvolmaakte en het absurde. Zijn grote liefde voor drukwerk in al zijn vormen is te zien in het atelier van het echtpaar, waar de vloer kraakt onder het gewicht van zijn verzameling.


Het weekend omvat workshops, lezingen en presentaties door de verschillende kunstenaars.
Je vindt onze kunstenaars op de volgende evenementen:
11.09.2021, 16:00-17:00 - Artist Talk 'Russian Diaries'  door Kaisa en Christoffer Leka, The Belgian Comic Strip Center, Rue des Sables 20, 1000 Bruxelles. Registreer voor het evenement op de Facebook-pagina van het evenement.

Wil je mee op een zelfvoorzienende peddeltocht van zeven weken in Rusland? Wildkamperen in de natuur, drinken uit meren en rivieren, al je maaltijden koken met Russische benzine op een draagbaar fornuis, de strijd aangaan met kou en hitte en hordes muggen? En als dat nog niet uitdagend genoeg klinkt, wat dacht je ervan om tegelijkertijd een graphic novel te maken over de ervaring?

In juni en juli 2018 peddelden Kaisa en Christoffer Leka van de Witte Zee naar de Oostzee. Tijdens de reis hielden ze een geïllustreerd dagboek bij dat in april 2020 werd gepubliceerd, met de toepasselijke naam Russian Diaries. Het boek is een heerlijk gedetailleerde visuele vertelling, met weelderige illustraties en inzichtelijke reflecties op het innerlijke leven van een ontdekkingsreiziger.

Tijdens hun lezing zullen de Lekas hun reis en werkproces beschrijven, en veel foto's en verhalen achter de schermen over het boek delen. Hoe kan een koppel 22 jaar (and counting) bij elkaar blijven ondanks het feit dat ze regelmatig samen reizen en werken? Bekijk de presentatie en kom erachter!

Taal: Engels.
Zaterdag 11.9. 10:00-12:00, en zondag 12.9. 14:00-16:00 - Boek-signings, nr. 12, Galerie Bortier, Madeleine-straat 55, 1000 Brussel

Panelgesprek 11.9. - Perspectives from the North: Scandinavische stripverhalen en stripcultuur
Plaats en tijd nog te bevestigen

Sprekers: 
Anneli Furmark (Zweden)
Mari Laaniste (Estland)
Kaisa Leka (Finland)
Moderator: TBC

Dit jaar presenteert EUNIC Perspectives from the North, een paneldiscussie over Scandinavische strips en stripcultuur. Hoe ziet de stripwereld er vandaag uit in de Scandinavische landen, wat zijn de trends en artistieke richtingen, en hoe voeden we Scandinavische stripsamenwerkingen nu - en in de toekomst? Hoe zien de Scandinavische landen eruit voor de rest van de Europese stripwereld? Doe mee aan een discussie over Nordic comics, met prominente stemmen en de Nordic/Baltic comics scene!

Taal: Engels.

https://www.absolutetruthpress.com/
https://www.kaisaleka.net/home/
Instagram: @kaisaleka
Facebook: @kaisascomics