This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

Instituut

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is een culturele instelling gevestigd in Brussel. Het instituut, dat werd gesticht in 1993, is werkzaam in Nederland, België en Luxemburg, en is een van de zeventien Finse cultuur- en wetenschapsinstituten. 

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux is een zelfstandige publieke organisatie die wordt gefinancierd door het Finse ministerie van Onderwijs en Cultuur en vele publieke en private fondsen. Het instituut wordt beheerd door de Stichting Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Adres:

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux
Boomstraat 14/3
1000 Brussel
België
 

Tel: +32 468 15 56 72 

Activiteiten

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux functioneert als bemiddelaar tussen Finse en lokale cultuuractoren. Het instituut is een organisatie die is gespecialiseerd in het verstrekken van informatie en het tot stand brengen van connecties in het brede cultuurveld.

Het instituut biedt kunstenaars en organisaties mogelijkheden om discussies te voeren, nieuwe projecten op te zetten en samenwerkingsmogelijkheden te creëren. De bedoeling van de activiteiten is een duurzame, langdurige samenwerking tot stand te brengen tussen kunstenaars en professionals in het vak uit Finland en de Benelux-landen.

Het instituut werkt breedschalig op het hele gebied van cultuur. De werkgebieden zijn bijvoorbeeld beeldende kunst, uitvoerende kunsten, literatuur, design en film.

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux werkt onder andere samen met de Finse ambassades in de landen waarin het werkzaam is. Het instituut behoort tot de secties Amsterdam en Brussel van het EUNIC-netwerk.

The Finnish Cultural and Academic Institutes oppose racism and discrimination. 
We promote equality and the diversity of Finnish culture and strive to diversify research and science globally.


Jaarverslagen van het instituut (in het Fins):

Jaarverslag 2019

Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2017

Team

KATI LAAKSO
Director

Mail: a2F0aS5sYWFrc29AZmlubmN1bHQuYmU=
Tel: +358 45 1105 977 / +32 468 15 56 72
Instagram: @katevalley
Twitter: @kate_valley
Sign: Aquarius

Kati verhuisde naar Brussel vanuit Tokyo, Japan waar ze als Head of Arts and Communications bij het Fins Instituut werkte. Kate heeft, onder andere, in New York gewoond waar ze zes jaar bij het Fins Cultureel Instituut en het Consulaat Generaal werkte naar aanleiding van het World Design Capital Helsinki 2012 project. Het expertise ligt bij de beelden kunsten en design. Haar relevante werkervaring, uitgebreid netwerk en haar (project)management skills maken haar de geknipte persoon om het team in de Benelux te leiden. Ze studeerde aan de Universiteit van Stockholm, waar ze haar Masterdiploma in Business Administration & Economics behaalde, met een minor in Kunstgeschiedenis. Daar waar de basis gelegd voor haar zoektocht naar schoonheid en de spanning van kunst. 

TIINA EEROLAINEN
Administration Manager
(Mon - Wed)


Finances, Administration, Human Resources - Finnish Courses 
Mail: dGlpbmEuZWVyb2xhaW5lbkBmaW5uY3VsdC5iZQ==
Phone: +32 474 282095 / +32 468 15 56 72
Instagram: @pikkutintti
Sign: Libra

Tiina woont als sinds 1982 in Leuven, en spreekt dus vlot Nederlands! Toch zal Finland - en vooral het landschap in de buurt van Artjärvi - altijd een unieke plek in haar hart houden. Het Kauppatori plein in Helsinki op een mooie zomerdag is haar tweede favoriete plek. In Brussel houdt ze heel erg van de Marollen, een levendige buurt met smalle straatjes, originele boetieks, gezellige bars en restaurants en een diverse publiek. Dankzij haar voorliefde voor slimme, vurige karakters werden Lisbeth Salander uit de Stig Larsson boeken en Elisabeth Bennet uit Jane Austin’s Pride and Prejudice haar favoriete personages. 

MALIN BERGSTRÖM
Project Manager

NEW Masculinities, TelepART, Women's Day, overseeing general projects and daily communication

Mail: bWFsaW4uYmVyZ3N0cm9tQGZpbm5jdWx0LmJl
Tel: +358 40 7151 434 / +32 468 15 56 72
Instagram handle: @mala.bergstrom
Sign: Gemini

Malin is de crazy cat lady van dienst en daar is ze trots op. Wanneer ze niet thuis op de bank met haar pluizige vriendjes zit, is ze waarschijnlijk aan het schrijven en illustreren. Ze heeft een grote voorliefde voor comics, en hoopt op een dag haar eigen roman uit te mogen brengen. Voor haar verhuis naar Brussel woonde Malin in Finland, Groot-Brittanië en Estland, maar haar favoriete plek ter wereld moet Galveston, Texas zijn. Ze werd naar dit slaperig uiteinde ten zuiden van Houston gelokt omwille van de charme van een rustig kuststadje gecombineerd met het pit van Louisiana, dromend van lange avonden op een porch, afgekoeld door een warm zomerbriesje. 

HANNA MOENS
Communication & Project Coordinator

General communication, Social Media - Design projects 

Mail: aGFubmEubW9lbnNAZmlubmN1bHQuYmU=
Phone: +32 472 64 93 85 / +32 468 15 56 72
Instagram handle: @hannamoens
Sign: Scorpio

Hanna is onze lokale gids: ze is een echte Belgische en kan zo goed als alle vragen over dit klein landje beantwoorden. Ze houdt van Scandinavische culturen en er is volgens haar niets beter dan een kanelbulla in Stockholm, design checken in Kopenhagen of nieuwe plekken ontdekken in Helsinki. Naast reizen en eten zijn interieur, bloemen, cultuur en all things pretty haar andere passies. Bovenop haar job als communicatie- en projectcoördinator bij het Instituut werkt ze ook als freelancer in de design en communicatiesector. 

SARA MARTINSEN
Communications & Project Assistant

NEW Finnish Contemporary Art & Design, 
A I S T I T, Go-commission, Communication

Mail: c2FyYS5tYXJ0aW5zZW5AZmlubmN1bHQuYmU=
Tel: +32 468 15 56 72
Instagram handle: @saramrtnsn
Sign: Vis

Van Finland via Duitsland en Nederland, woont Sara nu in Brussel. Ze woonde ondertussen al op verschillende plekken, wat het moeilijk maakt om er één favoriete plaats uit te kiezen. Of het nu een jazz boot in Hamburg is, de botanische tuin in Malaga of de gezellige straten van Stockholm: het zijn de kleine dingen die haar thuis laten voelen. Nadat ze haar Master in Scenografie behaalde in 2019, trok ze naar Brussel om een nieuwe stad te leren kennen. Ze houdt van plekken die creativiteit aanwakkeren en die de geest fris houden. Eén van haar recente ontdekking in haar nieuwe thuisstad is Smell Stories, een gezellige parfumerie waar je kleinere merken met unieke geuren vindt. Os het nu schilderen, tuinieren, reizen, vintage shoppen, musea bezoeken, ... is, Sara houdt ervan om nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe ervaringen op te doen om blijft geloven dat alles steeds mogelijk is. 

 

 

 

Administration

Het instituut wordt ondersteund door de Stichting Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, die in Helsinki is gevestigd.

Bestuur van de stichting

Pasi Saukkonen, voorzitter, universitair docent, Twitter @pasi_saukkonen

Kalle Jämsen, master of arts
Sakari Karjalainen, universitair docent, Twitter @sakari_k
Hannu Suihkonen, secretaris-generaal
Antti Wihanto, consul van België in Finland

Suvi Innilä, spécialiste principal, plaatsvervanger
Kaarlo Kalliala, bisschop, plaatsvervanger, Twitter @KKalliala
Martti Kivistö , directeur, plaatsvervanger
Laura Kolbe, hoogleraar, plaatsvervanger, Twitter @LauraKolbe
Niki Matheson, directeur, plaatsvervanger

Algemeen secretaris
Minna Ruusuvirta
TWlubmEuUnV1c3V2aXJ0YUBmaW5uY3VsdC5iZQ==

Adres van de stichting:
Suomen Benelux-instituutin säätiö
Kalliolinnantie 4
00140 Helsinki, Finland

Het Fins Cultureel Instituut is qua organisatievorm een Belgische vereniging zonder winstoogmerk (vzw).