This page is in Dutch. There is a language version of this page in English.

Go-commission

Benelux en Finland

Met het project Go-commission maakt het Fins Cultureel Instituut zich sterk voor de totstandkoming van nieuwe kunstwerken en steunt het de scheppende kunst in Finland en West-Europa. Go-commission is gericht op internationale, collectieve kunstopdrachten, en is een aanvulling op de laagdrempelige, snelle TelepART-reissubsidie.

Naast het promoten van reeds bestaande werken, hecht het Instituut groot belang aan het stimuleren van nieuw werk en het bereiken van nieuw publiek. Steeds meer kunstwerken, ongeacht de kunstvorm, komen tot stand op bestelling van samenwerkende kunstinstellingen. Dit garandeert niet alleen de basisfinanciering, maar ook een aantal tentoonstellingsmogelijkheden voor het werk, wat zeker in een vroeg stadium van fundamenteel belang is.

Als professionele organisatie die de kunstwerelden van de Benelux en Finland bijeenbrengt, heeft het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux de belangrijke taak bruggen te slaan voor de kunst. In 2016-2018 is het Instituut mede-opdrachtgever van nieuwe Finse werken op het gebied van muziek, podiumkunsten en beeldende kunst, in samenwerking met internationale partners uit Finland en de Benelux.

Tot de projecten die in het kader van Go-commission werden gerealiseerd behoren drie performances van het project Trans-Horse van Eero Yli-Vakkuri op het Signal Festival in Brussel, het nieuwe werk dat Sebastian Fagerlund in opdracht van het Concertgebouw componeerde voor het Kamus Quartet, en het werk We Should All Be Dreaming van Sonya Lindfors en Maryan Abdulkarim.

Het project Go-commission wordt mogelijk gemaakt door het Jenni en Antti Wihuri Fonds.