Features

2022

Director's Greetings: January – a month of cultivating hope?

Last autumn was my first at the Finnish Cultural Institute for the Benelux. I was delighted to be greeted by a brilliant staff, the vibrant city of Brussels, and many exciting projects. Three months flew by in no time and by December we were again facing new restrictions, rules and regulations. But as an optimist, I cannot help but look ahead at 2022 with hope, enthusiasm and energy.
2021

Possibilities of Potential Selves - Ervin Latimer x Morgane Gielen

Possibilities of Potential Selves is a fashion installation by the Finnish Young Designer of the Year 2020 Ervin Latimer, on show in Belgium as part of the Antwerp Queer Arts Festival from August 7th until August 14th. Linked to the exhibition, Ervin teamed up with Morgane Gielen, a talented Belgian photographer who also runs the inspiring body positivity focused platform No Babes.

Annual report 2020

Nieuws
Het jaarsverslag voor 2020 is vanaf nu beschikbaar, en geeft een overzicht van alle zaken die het afgelopen jaar gebeurd zijn bij het Fins Cultureel Instituut.

We zoeken een EUNIC stagiair!

EUNIC Brussels is looking for a trainee who'll be working within our team at The Finnish Cultural Institute for the Benelux. Are you interested in the field of international relations and cultural diplomacy? Apply before 20.03.21!

MASCULINITIES: Thoughts and Reflections

Nieuws
Onze nieuwe publicatie 'MASCULINITIES: Thoughts and Reflections' zet de conversatie rond 'mannelijkheid' verder, aan de hand van perspectieven en standpunten van verschillende artiesten en onderzoekers.

Het jaar van de DIALOOG

Nieuws
Vooruitkijken naar een nieuw jaar, waarin onzekerheid plaats maakt voor creatieve uitwisselingen en gesprekken, nieuwe initiatieven en evenementen, en hoopvolle samenwerkingen.
2020

Svenska dagen: de Fins-Zweedse Erfgoeddag

Blog
Vandaag - 6 november - vieren we in Finland de Zweedse dag, en zetten we de Zweedse taalminderheid en -cultuur in de kijker. Deze dag heeft ook een persoonlijke invloed om mij, aangezien ik als Zweeds-Finse zelf tot deze groep behoor en deze cultuur als een belangrijk deel van het Finse culturele leven beschouw.

Together Alone - de geselecteerde projecten uit de eerste ronde

Nieuws
De eerste selectieronde van Together Alone leverde niet minder dan 129 inzending op, die we met veel plezier ontvangen (en gelezen!) hebben. Together Alone is een open call gelanceerd door alle Finse Culturele Instituten samen, als antwoord op de impact van de coronacrisis.

Hello 2020, hello NEW Normal

Nieuws, Blog
2020 betekent niet alleen de start van een nieuw jaar, maar van een heel nieuw decennium. In een wereld die constant aan het veranderen is, lijken 10 jaar een eeuwigheid. We gaan dit nieuwe tijdperk in met heel wat vragen en onzekerheden. Wat staat er ons te wachten, hoe gaan onze levens en de wereld rondom ons veranderen? Vertrekkend vanuit dit soort vragen en ideeën, stellen we NEW Normal voor als het thema voor komend werkjaar.

Open call voor adviseurs

Open Call
We zijn op zoek naar nieuwe lokale adviseurs in Nederland en Luxemburg, die ons op de hoogte houden van trends en mogelijkheden in deze regio.
2019

Kriticos: Men Need to be Held Accountable

Interview with the musician Kriticos Mwansa about men and masculinity. The interview was conducted by The Finnish Cultural Institute for the Benelux as part of the RE/defining Masculinities project.
2018

Tip ons over Finnen in de creatieve sector

Open Call
Ken jij een Finse kunstenaar, producent, schrijver, ontwerper of een andere Finse professional (m/v) in de creatieve sector, die werkzaam is in de Benelux?

Kimmo Rousku: Jij bent de risicomanager van je digitale leven!

Blog
Hoe ben je vanmorgen wakker geworden? Misschien ben je gewekt door de wekker op je telefoon? Wat was het eerste wat je dacht? Misschien dacht je, zoals zoveel mensen, ‘kan ik nog een halfuurtje blijven liggen’? En wat was het laatste wat je dacht voor je in slaap viel? Misschien twijfelde je of je nog één aflevering op die streamingdienst zou kijken, of dat je nu echt eens moest gaan slapen. In feite zou je die gedachten de eerste en laatste risicobeoordelingen van je dag kunnen noemen. We nemen dagelijks honderden beslissingen op het gebied van risicobeheer, thuis, in onze vrije tijd en op ons werk. Maar weet je eigenlijk wel welke risico’s je neemt in de digitale wereld?

Benoit Debyst: FESTIVAL MUSIQ’3 2018 : NORDIC VIBES

Nieuws
En als de toekomst van muziek nu eens in het Hoge Noorden ligt? Scandinavische en Finse muzikanten spelen ongetwijfeld een belangrijke rol in het internationale muzikale landschap. In elke categorie zit een Scandinavische toets: vocale en instrumentale muziek,metal, traditionele en moderne muziek en jazz. In het Noorden zijn er geen gesloten grenzen tussen die verschillende muzikale talen zoals bij ons in het Zuiden.  

DAS Theatre bezoekt het Baltic Circle Festival in Helsinki

Blog
Het internationale Baltic Circle Festival wijdt zich al jaren dapper en onbevangen aan experimentele manieren van cureren. Het festival onderscheidt zich door co-cureren, door curatorschap te politiseren en door het begrip ‘internationaliteit’ te herdefiniëren. Daarmee is het festival een voorloper en een must voor studenten die zich willen verdiepen in de rol van curator.  

Kati Laakso – Het thema van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux in 2018: Keerpunt

Blog
Nog geen twee maanden geleden verhuisde ik van Tokio naar Brussel: in één klap zat ik midden in het hart van Europa en de projecten van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux! Voor 2018 staat een fantastisch programma gepland. Dankzij de vorige directeur Aleksi Malmberg en het geweldige team waren de voorbereidingen voor dit jaar al grotendeels getroffen, en ik verheug me erop om met dit team nog meer nieuwe ideeën en invalshoeken uit te werken voor ons programma.  

Pirita Näkkäläjärvi: De Sami in het Huis van de Europese geschiedenis

Blog
‘Aha, jullie hebben dus nog niets over de Sami,’ constateerde ik na afloop van een kennismakingsrondleiding door het Huis van de Europese geschiedenis. Begin februari was ik in het kader van Remembering 1918 met een stuk of twintig anderen te gast in dit relatief jonge Europese museum. Allemaal zouden we die dag een eigen rondleiding voor publiek geven door het gebouw. Na de kennismakingstour hadden we een paar uur de tijd om onze eigen bijdrage aan de tentoonstelling over de Europese geschiedenis voor te bereiden.