Program

2022

Compartment no. 6 on screens in Brussels, 20th January

The Finnish movie Compartment No. 6 directed by Juho Kuosmanen is screened by The Polarise Nordic Film Nights on 20th of January, 19h00 and 19h10, at Cinema Galeries. The Finnish Cultural Institute for the Benelux is more than happy to support the event. The film has gained extensive attention and is also running for the Oscars 2022!

Kristina Sedlerova-Villanen joins the new artist residency programme in Brussels

Finnish visual artist Kristina Sedlerova-Villanen joined the new artist residency initiative KULT XL Ateliers in Brussels. Between January and June, she will be involved in artistic research on water manipulation systems. KULT XL Ateliers is an artist studio network that has the purpose of supporting emerging artists, literally in the heart of Europe.
2021

We're looking for a Communications Officer

View on desk with laptop, keyboard, mouse, coffee mug, stationery with a view on a classical building in the background
The Finnish Cultural Institute for the Benelux is looking for a part-time (19 hours/week) Communications Officer to join our team for permanent employment starting 10 January 2022.

Creating Safer Spaces - online panel discussion

Logo image with the text In Conversation with the Finnish Institutes
(Re)discover 'Creating Safer Spaces'! If you missed our talk or if you want to rewatch a few fragments, you can. This talk was the 2nd part of 'In conversation with', a discussion series hosted by The Finnish Institutes.

Poet Elsa Tölli at Transpoesie 2021

A cropped picture of Elsa, they have dark hair and they are red lipstick, a green dotted scarf and a panther print jacket.
Dit jaar nodigen we Elsa Tölli uit op de nieuwe editie van Transpoesie Elsa Tölli is niet alleen een performance poëet, maar ook een grillige woordentovenares, die haar creatieve machinerie aanwakkert met levensavonturen en maffe glamour, en adrenalinestoten op het podium. Met hun kenmerkende schwung betreedt Tölli het podium, waar ze hun scherpe en pittige poëzie op kleurrijke wijze ten berde brengt.

Kaisa and Christoffer Leka at the Brussels Comic Strip Festival

Two people dressed as sailors are hosting up a flag on a rocky background.
Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux neemt ook dit jaar deel aan Fête de la BD en brengt twee stripmakers, het Finse echtpaar Kaisa en Christoffer Leka, naar het festival. Op het programma staan een artist talk over de reis achter hun nieuwste boek Russian Diaries (2020), signeersessies en een paneldiscussie!

KAIKU - installation by Aaro Murphy and Anna Karhu-Cormier

Design installation 'Kaiku' is a collaboration between Amsterdam-based visual artist Aaro Murphy & Helsinki-based artist and herbalist Anna Karhu-Cormier, merging together their individual practices in the realms of sound and scent. The installation is on show in Helsinki from 09.09 until 26.09.21, and forms part of Helsinki Design Week.

A I S T I T in Helsinki

In August 2021, A I S T I T is landing in Helsinki! As part of the prominent Helsinki Festival, the largest annual multi-arts festival in Finland, the fourth chapter Coming to our senses will unite the majority of works from other A I S T I T chapters in the Finnish capital.

Possibilities of Potential Selves: Ervin Latimer at AQAF

Ervin Latimer and male and female models wearing his capsule collection, set in a Finnish forest
Van 7 tot 14 augustus vind je het werk van de Finse modeontwerper Ervin Latimer, die in 2020 werd uitgeroepen tot Young Designer of The Year, op het Antwerp Queer Arts Festival. De een mode-installatie 'Possibilities of Potential Selves' ondersteunt de capsule collectie die Latimer voor de awards ontwierp, en onderzoekt de rol van mode in genderexpressie.

Tarwe en walnoot: Jani Ruscica at 1646 Gallery

Still from 'No Dot' by Jani Ruscica
De Finse kunstenaar Jani Ruscica toont nieuw werk tijdens de solotentoonstelling Tarwe en Walnoot, bij galerie 1646 in Den Haag. De tentoonstelling loopt van 08.07 tot 08.08.2021.

LOKAL at COLLECTIBLE Salon

Galerie LOKAL uit Helsinki neemt deel aan COLLECTIBLE Salon met een goedgekozen selectie hedendaags Fins design, met nieuw werk van Antrei Hartikainen, Hanna-Kaisa Korolainen, Nathalie Lautenbacher, Matias Karsikas, Naoto Niidome en Renata Jakowleff. 

A+ lecture with K2S Architects

Interior of Ylivieska Church with concrete floor and pale wooden ceiling
Op donderdag op 25 mei nodigt A+ Architecture in Belgium en het FCI architect Mikko Summanen van het Finse bureau K2S Architects uit voor een online lezing.

Women Leading the Way – panelgesprek

De Noordse diplomatieke vertegenwoordigingen en culturele instellingen heten u dit jaar opnieuw van harte welkom op deze digitale editie van het jaarlijkse Internationale Vrouwendag-evenement op maandag 8 maart vanaf 9 uur CEST. Dit jaar gaat de discussie over vrouwen in leidinggevende posities in de politieke arena. De discussie wordt in het Engels gehouden en wordt ook online gestreamd op Facebook.

Lunch Break Talk: Crisis Creates Change

Making the Market: Lunch Break Talk
Schrijf je in voor de derde Lunch Break Talk, waarin MARIANNE GOEBL, Managing Director bij Artek, AMARYLLIS JACOBS, co-founder van Maniera, en designer JONAS LUTZ de toekomst van de designsector - en dan vooral van beurzen en events - verkennen.

The Sense of Colour - panel discussion

Logo banner voor paneldiscussie 'The Sense of Color'. Zwarte tekst tegen turkooise en roze achtergrond.
Luister op woensdag 27/01 mee, en ontdek hoe kleur een ruimte en object kan bepalen. Finse ontwerpers en lokale collega’s hebben het in dit panelgesprek over de impact van kleur op onze omgeving en hoe we dingen waarnemen, en delen hun ervaring en aanpak.
2020

Making the Market Lunch Break Talks

Logo banner voor Making the Market Lunch break talk
Making the Market, een joint venture van ORNAMO, het FINS INSTITUUT IN DUITSLAND, het INSTITUT FINLANDAIS en het FINS CULTUREEL INSTITUUT VOOR DE BENELUX, roept op tot nieuwsgierigheid en verbondenheid in een internationaal genetwerkte designwereld. Door middel van tentoonstellingen, discussies en handleidingen brengt Making the Market professionals, beoefenaars en visionaire denkers uit de wereld van kunst en design samen met als doel nieuwe kansen en wereldwijde partnerschappen voor kunstenaars en ontwerpers te creëren.

Aaro Murphy's Vexer - een commissie

Een foto van Vexer, een zelfstandig werkende computersimulatie en geluidssculptuur
De kunstenaar Aaro Murphy, gevestigd in Amsterdam, presenteert zijn nieuwste werk ‘Vexer': een zelfstandig werkende computersimulatie en geluidssculptuur die zichzelf live componeert. Het nieuwe werk wordt van 3 tot 11 oktober tentoongesteld in galerie Bologna.cc in Amsterdam, en daarna permanent te bezoeken op www.vexer.space.

Jaakko Pallasvuo's RADICAL ANGELS expositie

Work by Jaakko Pallasvuo, with colourful spots, words and painting techniques combines on a corkboard backdrop
Met Radical Angels duikt Jaakko Pallasvuo in de afbeeldingen van engelen in geschiedenis van kerkelijke beeldtaal. Met engelen en de Hemelse ministeries (engelenkoren) als hun vertrekpunt verkent de kunstenaar gevoelsmatig hoe de kerkelijke autoriteit nog altijd zijn afdruk heeft op onze huidige hiërarchieën. De tentoonstelling opent op vrijdag 11 september, en loopt tot en met zondag 4 oktober in galerij 1646 in Den Haag.

Women in Comics - panel discussie

Illustration of two comics panels with a large sea creature in water talking to a person on the beach.
Welkom bij een onlinediscussie over vrouwen in Europese comics! Luister naar professionele tekenaars en verhalenvertellers en maak kennis met werk van vrouwen uit heel Europa. Professionals uit Baskenland, Tsjechië, Finland en Israël delen hun ervaringen op het gebied van publicatie, productie en distributie.

Together Alone - vertoning

Vier videowerken die tijdens de lockdown van het afgelopen voorjaar zijn gemaakt, worden op zaterdag 29 augustus van 20.00 tot 22.00 uur als gratis openluchtvertoning gepresenteerd voor concertzaal Musiikkitalo in Helsinki. De werken kwamen voort uit het Together Alone-project van de Finse cultuur- en wetenschapsinstituten, een snelle open oproep naar aanleiding van de COVID-19-crisis.

(UN)DRESSING THE MAN – paneldiscussie

Logo banner voor Undressing the Man
Kleren maken de man, luidt het gezegde – maar wat betekent dat eigenlijk? De discussie vindt plaats op 26 augustus 2020, om 17.30 uur, in Kämp Garden, Helsinki. Aan bod komen de perspectieven van verschillende professionals in modeontwerp uit Finland en België.

Together Alone - open oproep

Logo banner for Together Alone with #togetheralone and deadlines stated along the margins.
Het netwerk van Finse cultuur- en wetenschapsinstituten speelt in op de uitdagingen van de COVID-19-pandemie door een open oproep voor nieuwe kunstprojecten aan te kondigen.

Call to the Wild -tentoonstelling

Naar aanleiding van de maatregelen en voorzorgen genomen door de overheid vorige week, wordt de tentoonstelling 'Call to the Wild' uitgesteld. We hopen de expo later dit jaar te kunnen openen. Maison Louise Carré sluit de deuren ot nader bericht, en we volgen de situatie op de voet op om in te schatten of en wanneer we de tentoonstelling kunnen organiseren . Volg onze website en social media om op de hoogte te blijven.

Update COVID-19

In deze vreemde en uitdagende tijden, gaan onze gedachten in de eerste plaats naar al wie van ver of dichtbij getroffen is: alle artiesten, freelancers, culturele organisaties en kleine ondernemingen, alle zorgverleners en dokters. Het is moeilijk te voorspellen wat er de komende dagen, weken en maanden gaat gebeuren dus laten we nu even gewoon binnen blijven en uitkijken voor elkaar.

Lokal op Collectible Fair

Ceramic vases in different colours on display with a wave detail. Black text written on top reads Lokal at Collectible.
De Finse design gallerij Lokal en Het Fins Cultureel Instituut stellen zijn aanwezig op Collectible, een contemporary design beurs in Brussel.

WoWmen! festival in Brussel

Een foto van de rug van een vrouw met lang haar. De achtergrond is uitzicht op de archipel
In de eerste week van maart – de week voor internationale vrouwendag – strijkt de vierde editie van WoWmen! neer in Brussel. Dit 'festival dat hopelijk snel overbodig wordt' - want de toekomst zal feministisch zijn - programmeert performances, lezingen, debatten, films en workshops die met een kritische bril naar de staat van gender, kunst en samenleving kijken. Beeld: Rebecca Simons.

Mensch Maschine

Logo van Mensch Maschine. Witte tekst tegen zwarte achtergrond
Mensch Maschine touches on elements of machine learnings fundaments: the feed, the successes, and failures. The exhibition opens on January 15th at Botanique, Brussels, and is part of the CPDP conference.

TelepART - Mobility Support Platform

TelepART-logo dat rond is en TelepART in het midden leest.
TelepART bevordert de internationalisering van podiumkunstenaars in de begin- en middenfase van hun carrière. Dit project van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux heeft als kern een nieuwe, doorlopend aan te vragen en snel toekenbare vorm van financiële steun voor reiskosten tussen Finland en de Benelux die ontstaan ten behoeve van optredens. TelepART is er voor zowel kunstenaars als organisatoren en is een aanvulling op het internationale uitwisselingsprogramma voor besluitvormers uit de kunstensector.

A I S T I T - coming to our senses

Foto genomen van een tuin tegen glas. Op het glas is er een weerspiegeling van twee personen.
A I S T I T - coming to our senses verkent sensaties en hun fysieke, sociale, politieke en technologische aspecten in het Europa van dit decennium. Vier Finse instituten (de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Londen) bundelen hun krachten voor dit kunstproject, dat een Taide²-subsidie van 180.000 euro heeft ontvangen van het Fins Cultuurfonds.

Go-commission

Met het project Go-commission maakt het Fins Cultureel Instituut zich sterk voor de totstandkoming van nieuwe kunstwerken en steunt het de scheppende kunst in Finland en West-Europa. Go-commission is gericht op internationale, collectieve kunstopdrachten, en is een aanvulling op de laagdrempelige, snelle TelepART-reissubsidie.
2019

This is the Title - performance

On a blindingly white dance floor Iduozee unfolds with fluid elegance. Reconstruction the conventions of contemporary movement and breakdance, Iduozee´s debut work was also a contemplation on his personal body history. The choreographic arrangement is based on a set of repetitive gestures, that interplay with video, light and sound.

Crossing / Masculinity - paneldiscussie

A panel discussion on masculinity from a critical, cross-cultural and intersectional perspective. We talk with speakers from a sociocultural and artistic background on normativity and redefining masculinity. With, amongst others, word artist and nudger Kevin Groen, Koen Dedoncker (Men Engage Flanders), songwriter Kriticos Pandelis Mwansa and Oscar Lehtinen (youth crisis worker at HelsinkiMissio). Free event.

Diaspora Mixtapes Vol.1 - vertoning

DIASPORA MIXTAPES is een serie digitale portretten die de diversiteit van zwarte culturele identiteit in de hedendaagse Afrikaanse diaspora viert. Activisten, kunstenaars, dichters en muzikanten delen en onderzoeken ideeën rond zwart leven, toekomst, vluchtelingschap, (post)kolonialisme en verwantschap.

Score - performance

In their new performance titled, Score (2019), Artor Jesus Inkerö examines how language, gestures, and other ways of signaling and communicating between people may deny or allow access to specific groups, and how these physical patterns affect western culture as a whole.

Manning Up - documentary screening

Screening of the documentary Manning Up (Finland 2019). Manning Up follows the story of a comedian becoming the teenage boy he always knew he could be.

Voice Male - performance event

Voice Male gives performers, stand-up artists and slam poets 10 minutes on stage to share their vision of masculinity in the form of their choice.

Swole - screening

Looped screening of Artor Jesus Inkerö's Swole. Swole documents Inkerö's dedication to health and fitness, in terms of nutrition and diet, as well as communities surrounding the health and fitness sphere.

Boygirl - screening

Screenshot van de geïnterviewde en ondertitels met de tekst "I guess I sort of stand for nothing and for a little bit of everything."
Looped screening of Aurora Reinhard's Boygirl. In Boygirl three young people speak of their experiences of gender at a time when the whole word was by and large defined through a binary view.

Spaces of Peace - conferentie

De conferentie Spaces of Peace - Architecture as Diplomacy benadert architectuur als een hulpmiddel voor vredesopbouw, van vredesbemiddeling en wederopbouw van steden na conflicten tot stedenbouw in vredestijd om polarisatie en conflicten te voorkomen. De discussies bieden een frisse blik op de bijdrage die architectuur en design kunnen leveren voor het in letterlijke zin bouwen van vrede, nu en in de toekomst.

The Embodiment of Masculinity - paneldiscussie

Join us for an evening of discussion on "The Embodiment of Masculinity" at the Goethe-Institut Niederlande in Amsterdam on Wednesday the 13.11.2019, where we will hear from prominent voices in the academic field and the art sectors.

Youth / Masculinities - paneldiscussie

The Youth / Masculinities panel discussion takes place at the National Museum of Finland at 18:00 on Wednesday 6.11., and centres around the impacts and perceptions of masculinities among young people today.

RE/defining Masculinities

Logo banner voor Re/defining Masculinities. Zwarte tekst tegen witte achtergrond.
RE/defining Masculinities, een project van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, presenteert en bespreekt het onderwerp mannelijkheid vanuit nieuwe, interdisciplinaire perspectieven aan de hand van een reeks culturele evenementen en academische discussies in België, Nederland en Finland.

Keep Your Garden Alive Group Exhibition

Season XII – The Finnish Season / Keep Your Garden Alive is a group exhibition with eighteen Finnish renowned and emerging artists and designers who are currently reshaping the contemporary Finnish art and design scene. The exhibition is curated by Lise Coirier, Co-Founder of Spazio Nobile Gallery, and Kati Laakso, Director of the Finnish Cultural Institute for the Benelux.

Fins Kunst & Design: Collectible Fair

Met ons project rond Finse vormgeving en kunstambachten, dat zich uitstrekt over het hele jaar, willen we Finse vormgevers onder de aandacht brengen in West-Europa. Finland heeft een lange traditie en sterke reputatie op het gebied van design, en de getalenteerde makers ervan verdienen meer aandacht van internationale verzamelaars, galeriehouders en andere professionals in deze sector. Dit project is gericht op zowel beginnende als gevestigde vormgevers.

RE/Defining Finnish Contemporary Art & Design

Dit project van het Instituut, gericht op Finse kunst en vormgeving, strekt zich uit over het gehele jaar en heeft als doel Finse ontwerpers in West-Europa onder de aandacht te brengen. Finland heeft een sterke traditie en reputatie op het gebied van design en de vele getalenteerde Finse kunstenaars en ontwerpers verdienen een grotere bekendheid bij internationale verzamelaars, galeriehouders en andere professionals uit deze branche. Het project is gericht op zowel jonge als reeds gevestigde ontwerpers.

The RE/defining Masculinities Monologues

Screenshot met de titel Redefining Masculinities, en op de achtergrond Kevin Groen. De afbeelding is getiteld "So as kid I was always encouraged by my parents to express my feelings and thoughts".
The RE/defining Masculinities video series is a social media campaign which presents different people and their perspectives on the concept of masculinity in personal monologues. The videos include voices from different people in Belgium, the Netherlands and Finland.
2018

Myths & Demons - closing debate

Logobanner met kleurrijke blokken die 1918 spellen.
Bijna dertig jaar na het einde van de Koude Oorlog en vijftien jaar na de toetreding van de Centraal- en Oost-Europese landen tot de EU blijft het Europese continent krampachtig vasthouden aan het meer dan honderd jaar oude concept van de natiestaat, of de gebondenheid van een gemeenschap aan een grondgebied. Zo worstelt de Unie nog steeds met de invoering van transnationale of niet-territoriaal gebonden vormen van burgerschap. Hoe zal het Europese continent eruitzien over 100 jaar?

Voor een nieuw Europees sociaal contract

De nieuwe conferentiereeks van EUNIC Brussel buigt zich over de toekomst van Europa Na de eerdere initiatieven European Angst en Sweating for Europe lanceert EUNIC Brusselnu een nieuw project, bestaande uit 4 paneldiscussies, met de ambitie om een sociaal contract op te stellen dat rekening houdt met de bijzonderheden van de wereld van nu. De paneldiscussies zijn gericht op de toekomst van Europa, met de begrippen “bescherming” en “zorg” als uitgangspunt.

We Should All Be Dreaming - performance

Illustratie in donkere kleur met door de ruimte beïnvloede vormen, met een titel die luidt: We should all be Dreaming.
We Should All Be Dreaming focuses on the radical potential of dreams as both a healing and a subversive practice. Finnish choreographer and director Sonya Lindfors has a simple suggestion: we should all have to dream in a fundamental, utopian way about a communal future. 

Baltic Tour: Les Agrémens & Ensemble Nylandia

Een banner met logo's van Ensemble Nylandia, Fw, Les Agremens and The Finnish Cultural Institute for the Benelux.
Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux steunt de concertreeks Baltic Tour, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Finse barokorkest Ensemble Nylandia, CAV & MA (Centre d’Art Vocal et de Musique Ancienne) en festivalorganisatie Festivals de Wallonie.

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière.

BOZAR: Somewhere in Between

Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.

Remembering 1918 in Helsinki

Logobanner met kleurrijke blokken die 1918 spellen.
The Institute is inviting researchers, journalists and musicians from different parts of Europe to reflect on the conflicts of 100 years ago and how they are remembered. 

Kaarina Kaikkonen: Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift

Kaarina Kaikkonen maakt voor de Brusselse wijk de Marollen een nieuw kunstwerk getiteld Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift. Getrouw aan haar werkwijze bouwt Kaikkonen ook deze installatie op uit gebruikte kledingstukken. Die materiaalkeuze is ook een milieustatement, waarmee Kaikkonen uitdrukking geeft aan tijdelijkheid en de broosheid van het moment.

Beursschouwburg: Sonja Jokiniemi

Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis.

Beursschouwburg: Feminist Curse Night II

Heb je soms het gevoel dat de maatschappij zó veel beter zou kunnen zijn? Waar heb je echt schoon genoeg van? Heb je zin om te vloeken en het patriarchaat te slopen?

Beursschouwburg: The Aalto Natives

Een afbeelding van twee mannen die naast elkaar staan en rechts van hen een groot wit schepsel.
Het videowerk The Aalto Natives van Nathaniel Mellors en Erkka Nissisen, dat in het Finse jubileumjaar 2017 op de Biënnale van Venetië veel lof oogstte, is binnenkort te zien in de Beursschouwburg in hartje Brussel. Het werk is een absurdistisch-satirisch verhaal over de Finse geschiedenis en de cultuur, dat tegelijkertijd machtsstructuren en morele vraagstukken stevig aanpakt.

Roze Filmdagen

In maart staat Amsterdam weer ruim een weeklang in het teken van het jaarlijkse LGBTQ-filmfestival de Roze Filmdagen. Het programma biedt een keur aan LGBTQ-films die niet altijd het grote publiek weten te bereiken. De diversiteit van het festival is een ware traktatie voor filmliefhebbers, met zowel speelfilms als documentaires en korte films op het programma.

Remembering 1918: Daydreaming Nations

Het Huis van de Europese Geschiedenis en kunstencentrum Bozar brengen wetenschappers en kunstenaars uit Centraal- en Oost-Europa bijeen om de laatste inzichten te delen rond de gebeurtenissen van 1918 en de invloed daarvan op de huidige maatschappij.

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity is een project van het Brusselse kunstencentrum Bozar, uitgevoerd in samenwerking met de Europese cultuur- en wetenschapsinstituten. Het project heeft als doel de gebeurtenissen van 1918 en hun invloed op de daaropvolgende eeuw met een kritische, maar open blik te bekijken.
2017

Sweating for Europe

Sweating for Europe brengt Europarlementariërs en burgers bijeen in de schaduw van het Europees Parlement voor een discussie over brandende Europese kwesties. Het hart van dit driedaagse evenement is een oude brandweerwagen, die is omgebouwd tot een op hout gestookte sauna.

Mobile Home(less)

Het werk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan.
2016

Onze samenleving

Het programma ‘Onze samenleving’ richt zich op de rol van kunstenaars en cultuur in de landen waarin het Instituut actief is, maar ook in de rest van Europa.