Program

2019

RE/defining Spatial Concepts: Spaces of Peace

Bengin Dawod: The Soul of the City
De conferentie Spaces of Peace - Architecture as Diplomacy benadert architectuur als een hulpmiddel voor vredesopbouw, van vredesbemiddeling en wederopbouw van steden na conflicten tot stedenbouw in vredestijd om polarisatie en conflicten te voorkomen. De discussies bieden een frisse blik op de bijdrage die architectuur en design kunnen leveren voor het in letterlijke zin bouwen van vrede, nu en in de toekomst.

RE/defining Masculinities

RE/defining Masculinities, een project van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, presenteert en bespreekt het onderwerp mannelijkheid vanuit nieuwe, interdisciplinaire perspectieven aan de hand van een reeks culturele evenementen en academische discussies in België, Nederland en Finland.

RE/Defining Finnish Contemporary Art & Design

Finnish Season /Spazio Nobile Gallery. Foto: Yen-An Chen.
Dit project van het Instituut, gericht op Finse kunst en vormgeving, strekt zich uit over het gehele jaar en heeft als doel Finse ontwerpers in West-Europa onder de aandacht te brengen. Finland heeft een sterke traditie en reputatie op het gebied van design en de vele getalenteerde Finse kunstenaars en ontwerpers verdienen een grotere bekendheid bij internationale verzamelaars, galeriehouders en andere professionals uit deze branche. Het project is gericht op zowel jonge als reeds gevestigde ontwerpers.
2016

TelepART

TelepART bevordert de internationalisering van podiumkunstenaars in de begin- en middenfase van hun carrière. Dit project van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux heeft als kern een nieuwe, doorlopend aan te vragen en snel toekenbare vorm van financiële steun voor reiskosten tussen Finland en de Benelux die ontstaan ten behoeve van optredens. TelepART is er voor zowel kunstenaars als organisatoren en is een aanvulling op het internationale uitwisselingsprogramma voor besluitvormers uit de kunstensector.
2021

Coming up in 2021: A I S T I T - coming to our senses

A I S T I T - coming to our senses explores sensations and their physical, social, political and technological aspects in 2020’s Europe. Four Finnish Institutes (Benelux, France, Germany and London) join forces for this art project, which has been granted a 180 000 euros Taide² grant by the Finnish Cultural Foundation.
2019

De her/definitie van Fins Kunst & Design: Collectible Fair

Met ons project rond Finse vormgeving en kunstambachten, dat zich uitstrekt over het hele jaar, willen we Finse vormgevers onder de aandacht brengen in West-Europa. Finland heeft een lange traditie en sterke reputatie op het gebied van design, en de getalenteerde makers ervan verdienen meer aandacht van internationale verzamelaars, galeriehouders en andere professionals in deze sector. Dit project is gericht op zowel beginnende als gevestigde vormgevers.
2018

Voor een nieuw Europees sociaal contract

De nieuwe conferentiereeks van EUNIC Brussel buigt zich over de toekomst van Europa Na de eerdere initiatieven European Angst en Sweating for Europe lanceert EUNIC Brusselnu een nieuw project, bestaande uit 4 paneldiscussies, met de ambitie om een sociaal contract op te stellen dat rekening houdt met de bijzonderheden van de wereld van nu. De paneldiscussies zijn gericht op de toekomst van Europa, met de begrippen “bescherming” en “zorg” als uitgangspunt.

Baltic Tour: Les Agrémens & Ensemble Nylandia

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux steunt de concertreeks Baltic Tour, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Finse barokorkest Ensemble Nylandia, CAV & MA (Centre d’Art Vocal et de Musique Ancienne) en festivalorganisatie Festivals de Wallonie.

MUSIQ’3 Festival: Nordic Vibes

Het festival Musiq’3 brengt deze zomer in het kader van het thema Nordic Vibes een breed scala aan Finse muziek naar Brussel. Eind juni en begin juli is drie dagen lang muziek te horen van zowel grote Finse sterren als muzikanten die nog maar net zijn begonnen aan hun internationale carrière.

BOZAR: Somewhere in Between

© Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev ‘Cookie running with the Elves’ ink on paper 20cm x 30cm (2018)
Deze zomer organiseert BOZAR een tentoonstelling in samenwerking met kunstruimtes gerunt door artisten uit heel Europa. De brusselse kunstruimte Komplot wordt vertegenwoordigd door Jaakko Pallasvuo & Viktor Timofeev.

Kaarina Kaikkonen: Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift

© Anna Prusila
Kaarina Kaikkonen maakt voor de Brusselse wijk de Marollen een nieuw kunstwerk getiteld Als Ik Vleugels Had – De Sociale Lift. Getrouw aan haar werkwijze bouwt Kaikkonen ook deze installatie op uit gebruikte kledingstukken. Die materiaalkeuze is ook een milieustatement, waarmee Kaikkonen uitdrukking geeft aan tijdelijkheid en de broosheid van het moment.

Beursschouwburg: Sonja Jokiniemi

© Petri Virtanen
Sonja Jokiniemi’s nieuwe voorstelling Blab is opgebouwd rond het concept van gebrabbel: de associatieve, wellicht betekenisloze, soms spontane, plompe, onbewuste vorm van spreken. Met haar nieuwe werk zet Jokiniemi haar onderzoek voort naar de chaotische ervaring van de wereld en het ontstaan van betekenis.

Beursschouwburg: Feminist Curse Night II

Heb je soms het gevoel dat de maatschappij zó veel beter zou kunnen zijn? Waar heb je echt schoon genoeg van? Heb je zin om te vloeken en het patriarchaat te slopen?

Beursschouwburg: The Aalto Natives

©  Ugo Carmeni / Frame Contemporary Art Finland
Het videowerk The Aalto Natives van Nathaniel Mellors en Erkka Nissisen, dat in het Finse jubileumjaar 2017 op de Biënnale van Venetië veel lof oogstte, is binnenkort te zien in de Beursschouwburg in hartje Brussel. Het werk is een absurdistisch-satirisch verhaal over de Finse geschiedenis en de cultuur, dat tegelijkertijd machtsstructuren en morele vraagstukken stevig aanpakt.

Roze Filmdagen

In maart staat Amsterdam weer ruim een weeklang in het teken van het jaarlijkse LGBTQ-filmfestival de Roze Filmdagen. Het programma biedt een keur aan LGBTQ-films die niet altijd het grote publiek weten te bereiken. De diversiteit van het festival is een ware traktatie voor filmliefhebbers, met zowel speelfilms als documentaires en korte films op het programma.

Remembering 1918: Daydreaming Nations

Het Huis van de Europese Geschiedenis en kunstencentrum Bozar brengen wetenschappers en kunstenaars uit Centraal- en Oost-Europa bijeen om de laatste inzichten te delen rond de gebeurtenissen van 1918 en de invloed daarvan op de huidige maatschappij.

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity

Remembering 1918 – European Dreams of Modernity is een project van het Brusselse kunstencentrum Bozar, uitgevoerd in samenwerking met de Europese cultuur- en wetenschapsinstituten. Het project heeft als doel de gebeurtenissen van 1918 en hun invloed op de daaropvolgende eeuw met een kritische, maar open blik te bekijken.
2017

Sweating for Europe

©Dida Zende
Sweating for Europe brengt Europarlementariërs en burgers bijeen in de schaduw van het Europees Parlement voor een discussie over brandende Europese kwesties. Het hart van dit driedaagse evenement is een oude brandweerwagen, die is omgebouwd tot een op hout gestookte sauna.

Mobile Home(less)

Het werk zet de toeschouwer aan het denken over oorlog en het verlies van thuis, over publiek en privé, over de werkelijkheid en de weergave daarvan.
2016

Onze samenleving

© Pirita Männikkö
Het programma ‘Onze samenleving’ richt zich op de rol van kunstenaars en cultuur in de landen waarin het Instituut actief is, maar ook in de rest van Europa.

Go-commission

Met het project Go-commission maakt het Fins Cultureel Instituut zich sterk voor de totstandkoming van nieuwe kunstwerken en steunt het de scheppende kunst in Finland en West-Europa. Go-commission is gericht op internationale, collectieve kunstopdrachten, en is een aanvulling op de laagdrempelige, snelle TelepART-reissubsidie.